2024. május 20. - Bernát, Felícia

5 százalékkal emelkedhet az élelmiszerek ára

Éves szinten mintegy 4-5 százalékos élelmiszer fogyasztói áremelkedést valószínűsít az idén Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója.
2009. május 7. csütörtök 18:06 - HírExtra
A két termékkör fogyasztási súlyarányával számított átlagos élelmiszer-áfa így 23,5 százalékos lesz a Kopint-Tárki számítása szerint.

A csökkenő forgalmi adójú termékkör pontos meghatározása még nem ismert, de az elemzők szerint ezek forgalma az összes fogyasztói kiadásnak legfeljebb 5 százalékát teszik ki, miközben a többi élelmiszerre - élvezeti cikkek nélkül - legalább 17 százalék esik. Így a 2 százalékpontos áfa-csökkenésnek a fogyasztóknál jelentkező megtakarítási hatása csak mintegy a tizedét teszi ki az 5 százalékos áfa-emelés okozta többletkiadásnak.

Ha az 5 százalékpontos áfa-emelést a kereskedők teljes egészében érvényesítik, a fogyasztói árak 4,2 százalékkal emelkednek. A korlátos kereslet miatt azonban ennél lényegesen kisebb legfeljebb 2-3 százalékos élelmiszer fogyasztói áremelkedés valószínűsíthető, amit még kissé mérsékel a tejtermékek és a pékáruk áfájának csökkentése is.

A 25 százalékos - illetve a tejtermékek és a pékáruk figyelembevétel mintegy 23,5 százalékos - áfa-kulcs uniós összehasonlításban igen magasnak számít. A többi 26 tagország közül csak Dánia és Svédország alkalmaz 25 százalékos áfa-kulcsot az élelmiszerekre, de 20 százalékost is csak Bulgária és Szlovénia, míg például Csehország 5 százalékosat, az Egyesült Királyság és Írország pedig 0 százalékosat, néhány áruféleségtől eltekintve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását