2024. május 8. - Mihály

Az elnök komolyan gondolja

Hivatalosan is jelöltette magát hétfőn a hivatalban lévő afgán elnök az augusztusi afganisztáni elnökválasztásra.
2009. május 4. hétfő 12:37 - HírExtra
A pastu Karzai több mint hét éve áll Afganisztán élén. Alelnökjelöltjei az ország második és harmadik legnagyobb népcsoportjából kerülnek ki: Fahim tádzsik, Halili hazara nemzetiségű. Augusztus 20-ra tűzték ki az elnökválasztást, a jelentkezési határidő egy hét múlva jár le. Eddig hatvanan vásárolták meg a jelöltséghez szükséges dokumentációt.

Karzai ellenzéke nehezen talál olyan embert, aki komoly kihívója lehet a mostani afgán államfőnek. Gül Aga Serzai, Nangarhar tartomány kormányzója lehetett volna az egyik ilyen jelölt, de a hét végén - miután négy órán át tárgyalt Karzaival - visszalépett a megmérettetéstől. Fahim a tálib rendszert megdöntő, 2001. őszi amerikai inváziót támogató Északi Szövetség egyik vezetőjeként szintén az afganisztáni ellenzék jelentős képviselőjének számított, amíg a hétfői bejelentésből ki nem derült, hogy a jelenlegi államfővel együtt száll versenybe.

A befolyásos tádzsik hadúr alelnöki jelölése azt is jelenti, hogy Zia Maszúd jelenlegi első alelnök - a tálibokkal szembeni ellenállás hősének, a 2001-ben merényletben megölt Ahmed Sah Maszúdnak a fivére - kiesett Karzai kegyeiből. Zia Maszúd hírek szerint Serzai kormányzóval együtt indult volna az elnökválasztáson.

Az Egyesült Államok az államfőválasztás idejére 21 ezerrel megnöveli a közép-ázsiai országban állomásozó, jelenleg 38 ezres amerikai haderő létszámát. Karzai szerdán Washingtonban tárgyal Barack Obama amerikai elnökkel és Aszif Ali Zardarival, az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán államfőjével a két ország egyre romló biztonsági helyzetéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását