2024. április 28. - Valéria

Az írófejedelemre emlékeztek

Lázár Ervinre emlékeznek születésnapja, május 5. alkalmából a Tolna megyei Sárszentlőrincen és Pálfán, a meseíró ugyanis ezen a vidéken, a ma már nem létező Alsórácegrespusztán töltötte gyermekéveit.
2009. május 2. szombat 17:31 - HírExtra
A 70 éves korában, 2006-ban elhunyt Lázár Ervin ugyan Budapesten született, de szülőföldjének a Tolna megyei Alsórácegrespusztát tekintette, ahol családja 1938 és
1951 között lakott. Édesapja ott volt intéző, majd a II. világháború után különböző állami gazdaságokban dolgozott. A pusztai kisközösség szeretete, összetartó ereje, meséi későbbi írásainak inspiráló élményei lettek. Olvasni még az iskola elkezdése előtt megtanult, s attól kezdve az irodalom, a könyvek szeretete meghatározó volt számára. 1946-1948-ban a fehérvári ciszterci gimnáziumban tanult, annak államosítása után a felsőrácegresi iskolába került, majd Sárszentlőrincen folytatta tanulmányait.

Demény Károly, Sárszentlőrinc polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy 2006-ban, az író halála után úgy gondolták, talán ők lennének alkalmasak arra, hogy örökségét ápolják, emlékét életben tartsák, írásait népszerűsítsék. Eső lépésként Lázár Ervinről, aki egyébként Sárszentlőrinc díszpolgára, nevezték el a könyvtárukat. Életre hívták az emléknapok programját, létrehozták a Lázár Ervin Baráti Kört, amely az író
munkásságának ápolását, szellemiségének továbbörökítését tűzte ki célul. A Lázár Ervin Baráti Körnek mintegy hetven alapítója lett, köztük az író gyermekei, felesége, Vathy Zsuzsa írónő, valamint helybeli és környékbeli ismerői, rajongói, író és költőtársak.

A Lázár Ervin Napok programját minden évben bővítették, pályázaton nyert támogatásból útjára indították a Lázár Ervin-füzeteket, amelyek közül az első a tavalyi emléknapokon elhangzott beszédekből, arra elküldött írásokból, fotókból született meg. A következő füzet a tervek szerint a baráti kör által hirdetett Levelek Lázár Ervinhez című pályázatra érkezett gyermekírásokat tartalmazza majd.

Demény Károly felhívta a figyelmet arra, hogy Lázár Ervin Petőfivel és Illyéssel - akik szintén megfordultak a községben - olyan "triumvirátust" alkot, amilyennel kevés település büszkélkedhet. "Úgy gondolom, hogy ezzel az irodalmi örökséggel kötelességünk élni" - mondta a sárszentlőrinci polgármester.

A Lázár Ervin Emléknapok idei programja Pálfán kezdődik. A Tolna megye északi csücskében lévő településen is élt néhány éven át a család, de Lázár Ervin akkor már felnőttként Pécsett lakott és dolgozott. A közigazgatásilag Pálfához tartozó Felsőrácegresen, Illyés szülőfalujában viszont járt iskolába. Ennek emlékére táblát helyeznek el a ma iskolamúzeumként funkcionáló épület falán. Bérdi Imre, Pálfa polgármestere azt is elmondta az MTI-nek, hogy a táblát nem a Lázár Ervin Emléknapokon, hanem pünkösdkor, a Rácegresről elszármazottak találkozóján avatják fel.

Az emléknapokra a helyi általános iskola is készül programokkal: mesemondó versenyt és futballkupát rendeznek a Kossuth- és József Attila-díjas író születésnapján, május 5-én. A tengelici általános iskolások előadásában Lázár Ervin Vacskamati virágja című művét mutatják be, s rendeznek egy beszélgetést, amelyre azokat hívták meg, akik személyes emlékeket őriznek Lázár Ervinről.

Sárszentlőrinc május 9-én és 10-én ad otthont a programoknak. Itt a Négyszögletű kerek erdő című Lázár-mű bemutatásával, kiállítással, a levélíró pályázat eredményhirdetésével emlékeznek. Felavatják az író mellszobrát, amelyet Baksa-Soós Krisztina szobrászművész készített.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását