2024. május 9. - Gergely

Balázs: Megkerülhetetlen a kisebbségek kérdése

A magyar külügyminiszter szerint Budapest a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolatokban nem kerülheti meg nemzeti kisebbségek kérdését.
2009. április 28. kedd 10:03 - HírExtra
"Ha vannak valamilyen problémák, nem hallgathatunk róluk. A szomszédos országokkal fenntartott kapcsolatokban az ottani magyarok, illetve a magyarországi kisebbségek helyzetét nem lehet megkerülni" - állítja a magyar diplomácia vezetője. Hozzátette: ha vitás kérdések vannak, meg kell nézni mit mondanak a nemzetközi normák, amelyek betartására a felek kötelezték magukat.

A magyar-szlovák viszonyban meglévő problémák rendezésével összefüggésben Balázs Péter elmondta: "Az értelmes tárgyalásokat azzal kell kezdeni, hogy őszintén elbeszélgetünk, kitesszük az asztalra a problémákat, s megmondjuk, hogy melyik ország szerint mire lenne szükség megoldásukhoz. Nem jó, ha a belpolitikai indulatok a külpolitikába keverednek."

Arra a felvetésre, hogy ez mégis így van, a miniszter leszögezte: "Ez minden országban elkerülhetetlen, mert ilyen háborgó vizeken evezünk, s keressük az érintkezési pontokat. Megvannak már ehhez a feltételek, az intézmények és a bizottságok, csak politikai akarattal kellene megtölteni őket. A saját nevemben elmondhatom, hogy mindezt őszinte és építő szándékkal fogom megközelíteni."

Balázs Péter szerint Magyarország továbbra is kitart azon követelése mellett, hogy a szlovák fél tegye az asztalra azokat a bizonyítékokat, amelyek indokolnák a novemberi szurkolók elleni dunaszerdahelyi rendőrakciót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását