2024. május 9. - Gergely

Meddig marad miniszter?

Az elmúlt napok eseményei miatt két miniszter is az előtérbe került. Azaz csak került volna, mert míg egyikük a reflektorfényben van, a másik mintha bujkálna a kamerák és a kérdések elől.
2009. április 26. vasárnap 17:49 - Pénzes Dávid
Azt hihettük, hogy az újonnan alakuló kormány eskütétele után a legnehezebb feladata a gazdasági miniszternek és a pénzügyi tárca vezetőjének lesz. Hiszen végül is válságkormány lett beígérve, aki azt a gazdasági trágyadombot szeretné elhordani a fejünk felöl, aminek egy jelentős részét éppen a jelenlegi miniszterelnök hordotta ránk. Mégis, két másik miniszter került a figyelem középpontjába.

A két valódi főszereplő


Még el sem ültek a miniszteri eskü szavai a Parlament kupolái alatt, mikor Ficsor Ádám és Balázs Péter megmutathatta mennyire is ért ahhoz, amire megválasztották. Ficsort ugyan nem támogatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, ám ettől függetlenül kinevezték a titkosszolgálatok élére. Balázs Péter pedig a külügyminiszteri posztot kapta meg – jóval nagyobb elfogadottság mellett, de erről később.

Bolíviában az ország belső elhárításának utasítására előző hét csütörtökén kommandósok ütöttek rajta egy általuk terroristának nevezett csoporton, aminek eredményeként egy magyar meghalt, egy másikat pedig megkínoztak,majd börtönbe csuktak. Az egész állítólag azért történt, mert a magyarok ír és horvát társukkal együtt Evo Morales bolíviai elnököt akarták megölni. Erre bizonyíték még nincs.



Gubancok

Az egész akció számtalan jogi kérdést felvetett. Sokak szerint nem volt megfelelő felhatalmazásuk a kommandósoknak az akcióra, ráadásul nem volt egyértelmű bizonyíték sem ellenük. Számos olyan tény is napvilágot látott, mely megkérdőjelezi a brutális akció jogosságát.

A történetből kitűnik itt magyar állampolgárokat ért súlyos sérelem – legyenek bűnösök avagy nem – és az is kiderült, hogy a nemzetbiztonsági kérdések is erősen feszegethetők. (Rózsa-Flores, a meggyilkolt férfi állítólag Magyarországon toborzott tizenhét fős csoportot, akik az ellenzéket fegyveresen támogatva beszivárogtak a dél-amerikai országba.)

Mit tettek?

Az ügy tehát az említett két minisztériumot érinti, azok új vezetőivel egyetemben. Beszéljenek róluk az eddig megtett lépéseik. Balázs Péter külügyminiszter azonnal reagált. Felvette a kapcsolatot az argentínai magyar nagykövettel – aki gyakorlatilag az egész dél-amerikai kontinenst „lefedi”. Józsa Mátyás rögtön Bolíviába utazott és tájékozódni kezdett.

A frissen kinevezett külügyminiszter utasítására Józsa ezután minden érintett bolíviai hatósággal felvette a kapcsolatot, sőt még Morales elnök kabinetfőnökével is tárgyalt. Balázs Péter pedig minden hazai média kérdésére készséggel válaszolt – még a kormányoldalról eddig levegőnek nézett HírTV meghívását is elfogadta, hogy csütörtökön beszámoljon az eddig tett lépésekről.

Jól működik


Balázs tehát teszi a dolgát, és úgy tűnik ért is hozzá. Tudta, mit kell lépni, mikor és hogyan. Igazi diplomata módjára kezelte az eseményeket, nem ijedt meg a feladattól. Sőt, még a nyilvánosság felé is tett gesztusokat. Mindez természetes egy jó külügyminisztertől.

Érdekes módon az ő kinevezése előtt a Parlament külügyi bizottságának fideszes tagjai sem fúrták túlságosan, sőt szakértelme és tapasztalata miatt személyét kifejezetten alkalmasnak találták a posztra. Csupán azért szavazták le, mert magát a kormányt nem tudják elfogadni.

Aki viszont nem

Az elmúlt napok eseményei igazolták is a fideszes megfigyeléseket. Balázs Pétert jó döntés volt. De mit tett Ficsor Ádám? Ő volt ugye, akit a Nemzetbiztonsági Bizottság sem szavazott meg. Bizony, ha nem akarunk túl bántóak lenni azt mondhatjuk, tettei nagyon hiányoznak. Pedig szükség volna rájuk.

Az egész történet legalább annyira titkosszolgálati, mint diplomáciai. Igaz, abban is rögtön a mélyvíz. De hát egy miniszter legyen felkészült ezekre a helyzetekre. Meg legyen tapasztalt, hogy tudja, mit kell tennie, és legyen szakszerű a parancsok kiadásában. Ficsor Ádám e témában nyújtott produkciója azonban értékelhetetlen. Minden valószínűség azért, mert alkalmatlan a posztra.

Tudják ezt mások is

Érdekes módon ezzel nemcsak az ellenzék – és a velük egyetértő Gulyás József SZDSZ-es honatya – de az MSZP egyes körei is egyetértenek. Tóth Károly szocialista képviselő például a napokban dobta be azt az ötletét, hogy vezérkari főnököt állítsanak a miniszter és a titkosszolgálatok közé. Ezt minden elemző szerint azért tette, mert erős kétségek merültek fel Ficsor hozzáértésével kapcsolatban a párton belül is. (Ficsorról érdemes tudni, hogy Gyurcsány embere, és az ő nyomására került be a kormányba)

Az elmúlt napok bebizonyították, hogy míg a külügyminiszterünk derekasan megállta a helyét, addig a 29 éves fiatalember, mint titokminiszter alaposan lebőgött. Kérdés, hogy meddig maradhat a posztján?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását