2024. május 20. - Bernát, Felícia

Törökország bírálja Obamát

Törökország szombaton bírálta Barack Obama amerikai elnök óvatosan megfogalmazott nyilatkozatát az oszmán birodalomban élő örmények ellen a múlt század elején elkövetett tömegmészárlásról, hangsúlyozva, hogy törökök, muzulmánok százezrei is életüket vesztették.
2009. április 26. vasárnap 08:50 - HírExtra
Obama pénteki nyilatkozatában kerülte a "népirtás" (genocídium) szót, s "atrocitásokról" szólt. Egyúttal üdvözölte, hogy Törökország és Örményország igyekszik normalizálni kapcsolataikat. Törökország nem tagadja, hogy sok örmény keresztényt öltek meg a törökök, de cáfolja, hogy a halálos áldozatok száma elérte volna a másfél milliót.

A Bulgáriában tartózkodó Abdullah Gül török elnök kijelentette: "vannak olyan pontok (az Obama-nyilatkozatban), amelyekkel nem értek egyet. Törökök és muzulmánok százezrei is meghaltak 1915-ben. Mindenki fájdalmában osztozni kell."

A török külügyminisztérium mindehhez azt tette hozzá, hogy az állásfoglalás történelemfelfogása "elfogadhatatlan", és felszólított a korszak részrehajlástól mentes tanulmányozására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását