2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Fidesz: Az építőipar a nagy vesztes

A Fidesz szerint a korábbi évek elhibázott gazdaságpolitikájának legnagyobb vesztese az építőipar - mondta Szatmáry Kristóf (Fidesz) hétfőn a parlamentben.
2009. április 20. hétfő 17:06 - HírExtra
Szatmáry Kristóf (Fidesz) arról beszélt, hogy az építőipar kibocsátása mára a 2006 ágazati teljesítmény fele, s a hanyatlás végét nem látni.

Törvényjavaslatok, konkrét határozatok nincsenek, ha csak azt nem veszik annak, hogy a lakásépítési támogatásokat épp most akarják megszüntetni. Kifejtette: cégek sora bukik be, s a lánctartozások tovább szedik áldozataikat.

Ez lenne az átgondolt, a Magyarország érdekeit figyelembe vevő válságkezelés? - kérdezte az ellenzéki politikus.

Utalva arra, hogy március végére ígért a kormány konkrét megoldási javaslatokat, arra volt kíváncsi, hogy mikor látják ezeket végre.

Hónig Péter, a közlekedési tárca vezetője, aki kinevezéséig helyettesíti a gazdasági miniszter, arra hívta fel a figyelmet, hogy hétfőn tárgyalja a parlament azt az ötpárti határozati javaslatot, amely a témában előrelépést jelent.

Az építőipari válság enyhítésére több intézkedési csomagot is előkészítettek - mondta. Kifejtette: a gazdaság egészére kiható intézkedésként meghirdette azt a hatásában több mint 1400 milliárdos élénkítő csomagot, amely segíti a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztési forráshoz jutását. A programok forrásai az uniós támogatások, illetve a korábban betervezett hazai támogatások - jegyezte meg.

Cél, hogy az érintettek a korábbiaknál is jobb eséllyel juthassanak kezdeményes hitelekhez. Ezért 160 bankfiókban 4-5 napos átfutással, csökkentett kamatú, 10 éves futamidővel, kétéves türelmi idővel juthatnak hitelhez.

A lánctartozások visszaszorítására több mint 30 jogszabályt módosítottak, s az uniós támogatásoknál a felvehető előleg összegét 25 százalékról 40-re emelték.
A fideszes képviselő a választ nem fogadta el, viszont a képviselők 203 igen, 165 nem, 2 tartózkodás szavazattal elfogadták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását