2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csodálatos tűzvirágok Pakson

Új műsorral jelentkezik a paksi Tűzvirág Táncegyüttes, amely elsőként városának közönsége előtt mutatja be a bővített repertoárt. A jövőre harmincéves együttes április 24-én és 25-én tart gálaműsort Pakson, a helyi művelődési központban.
2009. április 19. vasárnap 11:31 - HírExtra
A műsorban a felnőtt együttes mellett gyermekcsoportok is bemutatkoznak. Az együttes munkatársa, Kövesdiné Juhász Mónika az MTI-nek elmondta: műsorra tűznek gyimesi és őrkői táncot, és ízelítőt adnak a grúz népi kultúrából is. Ezúttal is lesz vendégművész, Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos személyében.
    
Az együttes több mint hatórás repertoárját a magyar nyelvterületek, a Magyarországon élő különféle nemzetiségek, európai és Európán kívül élő népek táncai teszik ki. Táncolnak szatmári, madocsai, sárközi, mezőségi, szászcsávási táncokat, és olasz, kaukázusi, ír, örmény koreográfiákat is.
    
A Tűzvirág Táncegyüttest 1980-ban alapította Mádi Magdolna, aki művészeti igazgatóként ma is az együttes élén áll. Mestereként tisztelhette a táncszakma nagy öregjeit, többek között Martin Györgyöt, Pesovár Ernőt, Tímár Sándort.
    
A művészeti igazgató az MTI-nek elmondta: keresik az utat, hogy valamilyen módon a magyar néptáncot továbbhagyományozzák a következő nemzedékekre. Hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek találkozzanak a magyar nép hagyományaival. A Tűzvirág ennek igyekszik teret adni, hiszen táncpedagógusai gyerekek százait tanítja. Mint fogalmazott, ősi néptáncművészetünk nem múló divat, hanem nemzeti életünk szerves része, megmaradásunk záloga.
    
Az együttes a tavaly nyári portugál turné után Genfben mutatkozott be, majd Brüsszelben az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program egyik megjelenítője volt. Tavaly novemberben a Magyar Állami Operaház 18. sztárgáláján mutatkozott be fergeteges sikerrel.
    
A sűrű program miatt csak decemberben fogtak hozzá az új koreográfiák kidolgozásához. Mádi Magdolna művészeti igazgató tájékoztatása szerint előbb egy török származású koreográfussal, Kadri Sonukkal dolgoztak együtt, majd Onódi Bélával, a Magyar Állami Népi Együttes koreográfusával.
    
Az eredményt, azaz a Tűzvirág Táncegyüttes 2009-es gálaműsorát április 24-én és 25-én 19 órától láthatja a közönség a városi művelődési központban Pakson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását