2024. május 22. - Júlia, Rita

Együtt táncol kelet és nyugat

Az avantgárd és egzotikus, nyugati és keleti mozgáskultúra találkozik a IX. Táncfórum programjában, a két héten át tartó budapesti eseménysorozat csütörtökön kezdődik. Az idei Táncfórum külföldi díszvendége a Cullberg Balett Svédországból, a tajvani Cloud Gate Dance Theatre és a Lado - Horvát Nemzeti Néptáncegyüttes.
2009. április 13. hétfő 10:42 - HírExtra
"Nagyon fontosnak tartom a nemzetközileg elismert együttesek meghívását, nem csak azért, hogy a közönség megismerkedhessen velük. Lehetőséget teremtünk, hogy az élvonalba tartozó, másfajta stílust képviselő táncosokkal a magyar alkotók közvetlenül találkozzanak" - fűzte hozzá Török Jolán. 
    
Az igazgató emlékeztetett arra, hogy minden évben hoztak rangos külföldi együtteseket. Például az NDT 1-et, a híres Holland Táncszínház első csapatát. Merce Cunningham - akitől az egész modern táncművészet ered - együttesét is ők mutatták be elsőként a magyar publikumnak. 
    
Ugyanakkor külföldi koreográfusok műveit is szeretné Török Jolán a magyar társulatok számára megvásárolni, mert meggyőződése, hogy ez elindíthatná a hazai táncműveket az európai piacra, ahol helyük lenne. 
   
A Budapest Táncszínház számára például a spanyol Gustavo Ramirez Sansanóval készíttettek új koreográfiát. Egész estés művét, a tavaly bemutatott Gaudít ismét láthatja a közönség a Győri Balett előadásában. 
    
Az idei díszvendégek közül a Cullberg Balett öt évtizede a modern táncművészet egyik vezető társulata, három "egyfelvonásost" mutatnak be két estén, pénteken és szombaton a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában, az Empty House című darab Lajkó Félix zenéjére készült, Johan Inger koreográfiáiból áll az együttes új repertoárja. 
    
A fórum a Várszínházban is zajlik, a Lado - Horvát Nemzeti Néptáncegyüttes például itt nyitja meg a sorozatot csütörtökön.
    
A harminchat éves Cloud Gate Dance Theatre-t 1973-ban alapították Tajvanon a kínai nyelvű világ első kortárs táncművészeti társulataként. A harmadik vendég Moon Water című darabja is a Fesztivál Színházban látható majd április 27-én és 28-án.
    
A fesztiválon több magyar bemutató is szerepel. Nagyszabású premierre készül a Duna Művészegyüttes Örökkön örökké címmel, a Refektóriumban Vári Bertalan Játék? című darabjával jelenik meg. A gyerekek számára is készül új produkció Gulliver a törpék országában címmel a Madách Musical Tánciskola előadásában. Látható lesz Juronics Tamás A csodálatos mandarinja is új szereposztással. 
    
A tánc világnapi gálaesten, április 29-én adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is: az évad legjobb férfi és női táncosa, az évad legjobb alkotója, az évad legjobb végzős növendéke díjakat, valamint az életműdíjat és a Táncművészetért-díjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását