2024. június 11. - Barnabás

MSZP: A Fidesz maga alá gyűrné az igazságszolgáltatást

Az MSZP szerint a Fidesz hatalomra kerülése esetén maga alá gyűrné az igazságszolgáltatást, és politikai megrendelést adna a hatóságoknak - mondta Bárándy Gergely szerdán az MTI-nek Balsai István (Fidesz) nyilatkozatára reagálva.
2009. április 15. szerda 14:27 - HírExtra
Balsai István a Magyar Demokrata című hetilap legfrissebb, szerdán megjelent számában a Fidesz hatalomra kerülése utáni biztos és várható jogi felelősségre vonásról nyilatkozott.

Azt mondta, hogy felelősségre fogják vonni azokat a rendőri vezetőket, akik 2006 őszén lehetővé tették a rendőröknek az azonosító szám nélkül elkövetett brutalitásokat.

Balsai István szerint meg kell vizsgálni "a nemzeti vagyon állapotát", "a felelőtlen eladósodást". Úgy fogalmazott "könnyen lehet, hogy ezeknek az ügyeknek a következetes végigvitele is büntetőeljárásokat von majd maga után". A fideszes parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy "jelenleg is mintegy tucatnyi szocialista politikus, fővárosi polgármester, országgyűlési képviselő van börtönben, vagy várja gyanúsítottként az ítéletet".

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt országos elnökségének tagja szerint Balsai István kijelentéséből arra lehet következtetni, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén szeretné az igazságszolgáltatást maga alá gyűrni, és gyakorlatilag politikai megrendeléseket adna annak érdekében, hogy a volt kormánypárti politikusokkal szemben büntetőeljárásokat kezdeményezzen.

A képviselő szerint nagyon rossz üzenete van ennek a nyilatkozatnak a társadalom számára, hiszen a hatóságoknak kormánytól és kormányváltástól függetlenül mindenkor a jogszabályok szerint kell eljárniuk. Úgy vélte, érdemes lenne az igazságszolgáltatás szereplőinek egy ilyen kijelentést kikérniük maguknak.

Mint mondta, büntetőeljárást akkor lehet és kell indítani, amikor a bűncselekmény alapos gyanúja felmerül, a büntetőeljárási törvényben meghatározott módon, nem pedig politikai megrendelésre, és semmiképpen sem egy kormányváltáshoz kötődően.
Bárándy Gergely szerint azokat a politikusokat, akik bűncselekményt követtek el, szigorúan felelősségre kell vonni. Utalt arra, hogy ilyen eljárások folyamatban vannak most is - jobboldali politikusokkal szemben éppúgy, mint szocialistákkal szemben.

Közölte, ha Balsai Istvánnak tudomása van arról, hogy valaki bűncselekményt követett el, akkor mint hivatalos személy köteles feljelentést tenni, ha ezt elmulasztja, akkor ő maga követ el bűncselekményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

OldMan
2009. április 15. 15:40
Nem kellene kígyót-békát kiabálni arra, aki ki akarja (majd) vizsgáltatni a törvénytelenségeket.
Az efféle kifejezések, mint: "szeretné az igazságszolgáltatást maga alá gyűrni", vagy "akkor ő maga követ el bűncselekményt" nem ildomosak, ahogy Gyurcsány úr szájából sem voltak azok, amikor (félelmében?) meggyanúsította az igazságügyi szerveket.
"Nem kell félni" elvtársak...bár lehet, hogy kicsit fájni fog...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását