2024. május 17. - Paszkál

SZDSZ: Elismerték a szabályszegést

Sem formálisan sem informálisan nem javasolták az SZDSZ csütörtöki frakcióülésén annak a három képviselőnek a kizárását, akik kedden nem szavaztak a konstruktív bizalmatlansági indítvány során.
2009. április 17. péntek 10:40 - HírExtra
Mint ismeretes, Kóka János frakcióvezető szerdán kiegészítette a másnapi frakcióülés napirendjét annak a három képviselőnek, Gulyás Józsefnek, Béki Gabriellának és Velkey Gábornak az ügyével, akik kedden nem szavaztak a parlamentben a konstruktív bizalmatlansági indítvány során. Ehhez járult még Gulyás József ügye, aki tartózkodott a nemzetbiztonsági bizottság szavazásán, amikor Ficsor Ádám polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterről kellett dönteni. Ficsor Ádám így nem kapta meg a testülettől a többségi támogatást.

Sajtóinformációk szerint szerdán Hankó Faragó Miklós felvetette, hogy meg kell vizsgálni a képviselők kizárásának lehetőségét. A csütörtöki ülést követően viszont a távozó politikusok nem nyilatkoztak az ügyről.

Horn Gábor pénteken az MTI-nek azt mondta, az SZDSZ csütörtöki frakcióülésén sem formálisan, sem informálisan nem javasolta senki a három képviselő kizárását, nem volt ilyen előterjesztés.

A távirati iroda szabad demokrata forrásokból úgy értesült, hogy a kizáráshoz szükséges kétharmados többség nem is lett volna meg az ülésen, de többen is felvetették, hogy a politikusok önmaguktól mondjanak le. Erre a kérdésre Horn Gábor annyit felelt, hogy a belső vitáról nem akar többet mondani.

Más szabad demokrata források egyébként az MTI-nek azt mondták, hogy a vitát nem önmagában az robbantotta ki, hogy a képviselők nem akartak szavazni, hanem az, hogy döntésükkel szembementek a párt vezető testületeinek, köztük az SZDSZ belső parlamentjeként számon tartott országos tanács döntéseivel.

Horn Gábor az MR1-Kossuth rádiónak pénteken úgy nyilatkozott, hogy a vita ugyanakkor nincs lezárva, hiszen az ügy nem maradhat következmények nélkül.

Az MTI kérdésére, hogy mire számíthat a három politikus azt mondta, hogy itt, a pénzbüntetéstől kezdve, többféle szankció is szóba kerülhet, de erről sem beszéltek. Hozzátette, a három képviselő is elismerte, hogy szabályszegést követtek el, és hogy ennek vállalják a következményeit.

Hankó Faragó Miklós, aki a sajtóban elterjedt hírek szerint kezdeményezte, hogy vizsgálják meg a képviselők kizárásának lehetőségét az MTI megkeresésére annyit mondott, hogy nem szeretne nyilatkozni ebben az ügyben.

Az MTI megpróbálta megszólaltatni Fodor Gábort, a párt szabadságon tartózkodó elnökét, de ez egyelőre nem sikerült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását