2024. május 27. - Hella

Bokros nem kirakatbábu lesz?

Az MDF olyan embert juttat az Európai Parlamentbe Bokros Lajos személyében, aki nem csak gombnyomogató lesz, hanem meghatározó szereplője a válság megoldásának - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön Budapesten, a Deák Ferenc Közéleti Klub által szervezett vitaesten.
2009. április 17. péntek 06:32 - HírExtra
Bokros Lajos nem véletlenül vezeti az MDF EP-listáját - jelentette ki a pártelnök. Az MDF márciusban készíttetett egy felmérést, amelyben azt kérdezték, hogy ha Bokros Lajos vezetné az MDF EP-listáját, akkor szavaznának-e arra a listára, és a válaszolók 17 százaléka mondta azt, hogy igen - tette hozzá.

Dávid Ibolya közölte: az MDF a vállalhatatlan két párttal szemben alternatívát kíván adni az embereknek.

Bokros Lajos a vitaesten kiemelte: nincs egyetlen olyan ország sem, amelyet a gazdasági világválság ne érintene alapjaiban. Hangsúlyozta azt is: Magyarország 2001 után fokozatosan leszakadt Közép- és Kelet-Európa más országaitól. Példaként említette meg, hogy Szlovákiának már sikerült csatlakoznia az euróövezethez.

Mint mondta, Magyarország a XXI. század első évtizedét elvesztegette a fejlődés szempontjából. "Kétségbeesett helyzetbe került" az ország 2008. október 23-án, az államcsőd réme sejlett fel, és azóta is válságról válságra bukdácsol az ország - mondta.
A volt pénzügyminiszter szerint nem csak az a kérdés, hogy Magyarország hogyan tud felzárkózni az Európai Unióhoz, szerinte az igazi kérdés az, hogy vajon az EU az Amerikai Egyesült Államokhoz vagy Kínához képest hol fogja megtalálni a saját helyét. Az is kérdés, hogy lesz-e az unióban munkán alapuló, élhető világ - tette hozzá.

Bokros Lajos megemlített néhány tennivalót, amely az EU előtt áll, többek között a közös mezőgazdasági politika átszabását, a nemzeti költségvetési politikák összehangolását az eurózónán belül, a munkaerő-piaci szabályozás reformját, valamint a biztonságpolitika és a környezettudatos magatartás kérdéskörét.
Kérdésre válaszolva közölte: legszívesebben abban a bizottságban ülne majd, amely az EU további bővítésével foglalkozik.

Ugyancsak egy kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy nő az EU energiafüggősége Oroszországtól. Az Európai Unió képtelen valamiféle egységes energiapolitikát felvázolni - jegyezte meg.

Habsburg György - aki az MDF EP-listáján a második helyen áll - pedig arról beszélt, hogy az Európai Unió nagyon sok lehetőséget ad Magyarországnak.

Mint hangsúlyozta, a gazdasági világválságot az EU országai csak közösen tudják megoldani.

Kérdésre válaszolva elmondta: legszívesebben a kül- és biztonságpolitikával foglalkozó bizottság munkájában venne részt az Európai Parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását