2024. május 19. - Ivó, Milán

A szavazókör nem csárdába való

Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén megsemmisítette a nyíregyházi választási iroda vezetőjének döntését, amellyel a jegyző az európai parlamenti (EP) választásokra az egyik szavazókört egy csárdában jelölte ki.
2009. április 17. péntek 16:22 - HírExtra
Az eset előzménye, hogy a nyíregyházi választási iroda vezetője (a jegyző) egy csárdában jelölte ki az egyik szavazókört a június 7-ei EP-választásra. Ez ellen egy magánszemély kifogást nyújtott be: véleménye szerint az, hogy a szavazókör egy, a szavazás napján is üzemelő csárdába kerül, gátolhatja a rendeltetésszerű joggyakorlást.

A választópolgár tudomása szerint a szavazókört egy spanyolfallal akarták elválasztani a fogadótól, de az étteremmel egy légtérben lett volna. A választópolgár szerint az étterem vendégeinek hangoskodása, véleménynyilvánítása zavarhatja a szavazókat, "a szavazóhelyiségnél működő italmérés pedig nagyban megkönnyíti a választási akarat befolyásolását, és nem biztosítható az esti órákban a szavazatszámláló bizottság munkájához szükséges nyugalom sem". Mindezek alapján kérte a kijelölés megváltoztatását.

A nyíregyházi jegyző a kifogást - a helyi választási iroda és a helyi választási bizottság hatáskörének hiányára hivatkozva - felterjesztette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi választási bizottsághoz.

A területi választási bizottság a kifogást érdemi vizsgálat nélkül, elkésettségre hivatkozással elutasította, mert - mint írták - a szavazókörök felülvizsgálata 2009 januárjában megtörtént. A kifogás benyújtója a döntés ellen fellebbezést nyújtott be az OVB-hez.

Az OVB pénteken tárgyalta a fellebbezést és megállapította, hogy mivel a jogsértés folyamatosan fennáll, a kifogás határidőben érkezett. Az OVB azt is megállapította, hogy a szavazókör nem felel meg a választási eljárás alapelveinek, "így a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a választás tisztaságának megóvása elveinek". Ennek oka, hogy a szavazókör kialakításának terve nem garantálja a választópolgárok befolyásolásmentes joggyakorlását, és nem biztosítja a szavazatszámláló bizottság számára a zavartalan működést.

Ehhez ugyanis a helyiség "átláthatatlan" módon történő kétfelé választása nem elegendő. A szavazóhelyiséget úgy kell kialakítani, hogy a szavazókat és a szavazatszámláló bizottságot ne érjék zavaró hanghatások, esetleg a kampánycsendet sértő megnyilvánulások. Ezt a tervezett spanyolfal egy működő vendéglátó-ipari egység esetében nem biztosítja - indokolta az OVB.

A testület ezért megsemmisítette a jegyző döntését és kötelezte, hogy a szavazókör címének kijelölésekor vegye figyelembe a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás és a választás tisztaságának alapelve maradéktalan érvényesíthetőségét.
A határozat ellen a meghozatalától számított három napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet lehet benyújtani az OVB-nél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását