2024. május 16. - Mózes, Botond

Bárgyú válságkezelős szoci felkérés

A munkahelyek megőrzésére, a foglalkoztatás bővítésére, a válság negatív társadalmi hatásainak csökkentése, és az arányos teherviselésre tettek konkrét javaslatokat a szocialisták az MSZP-frakció csütörtök esti ülésén, amelyen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök is.
2009. április 16. csütörtök 21:30 - HírExtra
Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes az ülés után elmondta: az MSZP-frakció egyebek mellett az szorgalmazta, hogy ne csak a szegények viseljék a válságkezelés terheit, hanem "fizessenek a gazdagok" is.

A szocialisták az állami, önkormányzati cégek mellett a gazdasági élet szereplőtől önkorlátozást kérnek, és elvárják, hogy az adófizetők pénzéből "megsegített" cégeknél, bankoknál ne vegyenek ki osztalékot, ne legyen prémium, ne legyen termelést segítő eszközfejlesztés - mondta Mesterházy Attila.

Hozzátette: önmérsékletet várnak a független, de az adófizetők forintjaiból fenntartott intézmények vezetőitől is, közte a Magyar Nemzeti Bank elnökétől és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetőitől is.

Az MSZP elvárása, hogy az adófizetők pénze ne az egyéni gazdagodásokat szolgálja - fogalmazott a szocialista politikus.

Mesterházy Attila kiemelte azt is, hogy a frakció elkötelezett a képviselők költségtérítésének rendezésben is. Azt mondta: itt azt a megoldást keresik, hogy miként lehet akár ötven plusz egy százalékos parlamenti támogatással megoldani ezt a kérdést.
A válság negatív társadalmi hatásainak csökkentét szolgáló javaslatok között szóba került egy kríziskezelő program megalkotása - fejtette ki Mesterháy Attila.

Erről azt mondta, hogy az önkormányzatok, a civil szektor és az állam együttes feladata lenne ennek létrehozása, a cél az állásukat elvesztettek, a bajba jutott hiteltartozók megsegítése.

A frakció ülésén a miniszterelnök elmondta a program irányait, az MSZP pedig felvázolta azokat a javaslatokat, amelyekkel szeretnék kiegészíteni a programot - közölte a frakcióvezető-helyettes. Mint mondta, a szocialista képviselők javaslatainak egy része szerepelt a képviselők politikai nyilatkozathoz csatolt záradékokban, más részüket a munkacsoportok fogalmazták meg.

A képviselőcsoport nem a kiadáscsökkentő lépéseket vitatta meg, hanem a válságkezelés másik két pilléréről, a gazdasági növekedés beindításáról és a negatív társadalmi hatások csökkentéséről beszéltek - közölte még a frakcióvezető-helyettes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását