2024. május 21. - Konstantin

Az SZDSZ hazudik vagy vége a kampányának?

Az SZDSZ kampányfőnöke Horn Gábor kijelentette, nem költenek többet az EP választási kampányra 50-100 millió forintnál. A lehet Más a Politikai nevű parlamenten kívüli párt azonban nem hisz neki. Talán igazuk is van.
2009. április 15. szerda 13:09 - Pénzes Dávid
A kampányok max. költségei
Az országgyűlési képviselő választáson a kampányköltség a törvény szerint képviselőnként egymillió forint lehet maximum. Azaz, azok a pártok, akik mind a 386 helyre tudnak jelöltet állítani 386 millió forintot költhetnének. Ám ennél jóval több (a nagy pártok esetében akár tízszer ennyi) szokott elfolyni. Az Európa Parlamenti választásoknál nincsen ilyen határ. Az EP kampányban elvileg akármennyit költhetnek a pártok.
Örök kérdés a pártok választási kampányra költött pénzeinek nagysága. Mindig, mindenki megígéri, hogy nem fog többet költeni, és hogy ha kormányra kerül, ezt a kérdést szabályozni fogja… aztán soha senki nem tartja be. A kampányfinanszírozás kérdését februárban egy ötpárti megegyezésen próbálták tisztázni, ahol természetesen nem született megegyezés.

Aztán egy Parlamenten kívüli párt kezdeményezett lépéseket a kérdésben. A Lehet Más a Politika minden parlamenti pártot felkeresett hatpontos ötletével, melynek legfontosabb felvetése az 50 millióra maximalizált kampányköltség. Ebből számítások szerint egy rövid országos kampányt le lehet bonyolítani.

Hasonló ötletek


A Fidesz 5 pontja
1. kampányszámla bevezetése. Az Állami Számvevőszék felügyelete alatt csak erről a számláról kezdeményezhetnének kampány jellegű kifizetéseket a pártok.
2. A kampányidőszak maximum 30 napra
3. Csak közmédiumokban lehessen hirdetni a kereskedelmiekben nem, mivel ismeretes, hogy mindig ezek a legdrágábbak.
4. Megállapítanának egy plafont az EP-kampány költségeire, ami a javaslat szerint 100 millió Ft.
5. A "kormánystop" intézménye: a választási időszakban tiltanák a kormány és annak különböző intézményei, valamint az önkormányzatok részére, hogy tájékoztató és ismertető jellegű hirdetéseket adjanak fel saját tevékenységükről.
Az említett ötpárti megegyezésen a Fidesz öt pontba szedte javaslatait. Ezek nagyjából megegyeznek az LMP ötleteivel azzal a különbséggel, hogy a kampányköltségek határát megduplázná ás 100 millió forintban határozná meg. Az LMP felvetésére egyébként egyedül a Fidesz reagált hivatalos formában, a többi párt nem vette ezt a fáradtságot. Ám ettől függetlenül Horn Gábor április elején úgy nyilatkozott az SZDSZ 50 és 100 millió forint között kíván költeni az Európa Parlamenti kampányra.

Az SZDSZ jelenleg óriásplakát és válaszboríték kampányt folytat. Ha ehhez hozzávesszük az online kampányt is, kiderül a Horn Gábor által említett összegnek nagyjából a végére is ért a párt. Ez pedig azt jelentené, nincs tovább, az SZDSZ befejezte kampányát – már ha Horn Gábornak hinni lehet. Az LMP nem hisz neki.

Az MDF szintén plakátkampányt indított, és minden jel szerint ők is el fogják érni a 100 milliós határt. Igaz, ők legalább nem siettek bejelenteni, mennyit is költenek majd el. És mivel az EP kampányban határ a csillagos ég, nem is kötelesek erre.

Hiába

A kampány pénzek hivatalosan pártpénzek. A pártpénzek nagy része – hivatalosan – állami pénz, azaz az adófizetők pénze. A pártok kampánya természetesen nem szokott hivatalosan zajlani. Nagy része ugyanis barterbe megy. Azaz nincs is pénzmozgás, csupán "valamiért" cserébe hirdetnek. Tehát még ha törvényileg meg is határoznának egy 100 milliós limitet, akkor is csupán papíron lenne betartva a költések összege, valójában jóval túlmenne azon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását