2024. május 11. - Ferenc

Pénz a műhibaperekre

Több mint 250 millió forintot különítenének el a Schöpf-Merei kórház végelszámolása kapcsán felmerült műhibaperekre, ebből csak 2,3 millió forint jogosságát ismeri el a kórház végelszámolója - nyilatkozta Steiner Pál (MSZP) és John Emese (SZDSZ) fővárosi frakcióvezető kedden az MTI-nek.
2009. április 14. kedd 17:06 - HírExtra
A politikusok elmondták, hogy a törvényi előírások szerint a vitatott igények fedezetére tartalékot kell képezni, s ehhez a Fővárosi Közgyűlés kötelezettségvállalására lesz szükség. Hozzátették, hogy az önkormányzat költségvetésének tervezetébe beépítik a követelések teljes összegét, majd pereskednek a követelések jogosságáról.

Steiner Pál szerint jól láthatóan túlzott a követelés mértéke. Úgy vélte, hogy nyilvánvalóan valamilyen ügyvédi szolgáltatás van az ügy mögött, mivel pertársaságot alapítva adták be az igényeket.

A frakcióvezetők tájékoztatása szerint a közgyűlés elé kerülhet a hó végén a római-parti gát építésével összefüggő kérdéskör. A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat az úgynevezett C változatot, a mobilgát építését támogatja. A több milliárd forintos beruházás megvalósításához szükséges hatástanulmányra első lépésként 15 millió forintot biztosítanának - jegyezték meg.

Steiner Pál úgy vélte, a fő kérdés az, hogy Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője milyen álláspontra helyezkedik ez ügyben. A dilemma ugyanis az, hogy vagy fővárosi költségvetés, vagy római-parti gát lesz.


Ugyancsak a fővárosi költségvetés függvénye az, miként alakul a főváros brüsszeli képviseletének kibővítése. A kabinet támogatta annak a javaslatnak a közgyűlési tárgyalását, miszerint 171 millió forintot biztosítanának egy irodaépület vásárlására és működési költségekre.

Budapest brüsszeli irodája egy 2003-as önkormányzati döntés szerint kétfős. A Főpolgármesteri Kabinet az idén már hozzájárult az iroda létszámának egy fővel való növeléséhez, a következő időszakban pedig hétfősre bővítenék azt. Az önkormányzat idei költségvetési tervezetében 300 millió forint szerepel az iroda bővítésére, s ehhez 88 milliót a kabinet már januárban elkülönített.

Egyetértett a kabinet Budapest energetikai cselekvési programjának közgyűlés elé terjesztésével is. A téma kapcsán a főpolgármester az önkormányzat energiát szolgáltató cégeinek jobb koordinációját sürgette, s ezzel egyetértett Steiner Pál is.

Az MTI információi szerint a főpolgármester kabinetfőnöke az előterjesztéshez fűzött észrevételében megállapította, hogy túl sok a feltételezésre épülő elképzelés a Hagyó Miklós által jegyzett anyagban. Gyekiczki András hiányolja azt is: még csak becslés sincs az anyagban arra, mekkora költséggel járna a 246 fővárosi intézményben tervezett energetikai korszerűsítés. A távhőprogram gyenge láncszemeként említi az anyag, hogy egyik pillére olyan szabályozáson alapul, amellyel szemben törvényességi aggályok merültek fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását