2024. április 29. - Péter

Alkotmányellenes a volt állami vezetők juttatásainak emelése

Alkotmánybíróság előtt támadta meg Fodor István egykori megbízott házelnök a volt legfelsőbb állami vezetők juttatásainak emelését, mert az megítélése szerint sérti az állampolgári jogegyenlőség alaptörvényben rögzített elvét.
2008. április 2. szerda 19:06 - Hírextra

A kifogásolt rendelkezések a volt köztársasági elnöknek, a volt miniszterelnöknek, az Országgyűlés volt elnökének, az Alkotmánybíróság volt elnökének és a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének állapítanak meg jövedelmet munkavégzés, vagy bármilyen tevékenységgel járó ellenszolgáltatás, a juttatás jogcímét meghatározó jogviszony nélkül - tartalmazza az 1989 októbere és 1990 május között megbízott házelnöki tisztséget betöltő Fodor István Alkotmánybírósághoz intézett beadványa, amely egy márciusi törvénymódosítást támad.

Fodor István az MTI-nek szerdán elmondta: a Göncz Árpád távozása idején elfogadott törvény szerint a volt köztársasági elnök nyugdíját alanyi jogon ki kell egészíteni a mindenkori államfő javadalmazásának megfelelően, amennyiben a volt elnök nem folytat kereső tevékenységet. Ezt a törvényt ez év márciusában úgy módosította az Országgyűlés, hogy a volt miniszterelnök juttatásait is ki kell egészíteni az aktív köztársasági elnök javadalmazásának erejéig, amennyiben kereső foglalkozást nem folytat, nyugdíjaskorú, és ezt külön kéri.

A volt kormányfőre vonatkozó szabályok azonban érvényesek a volt parlamenti elnökökre, legfelsőbb bírósági és alkotmánybírósági elnökre is, így már összesen ötféle volt közjogi méltóságnak járhat a mindenkori köztársasági elnök javadalmazásának megfelelő juttatás Fodor István szerint.

A 18 évvel ezelőtti megbízott házelnök, akire szintén vonatkoznak a márciusban életbe lépett kedvezőbb szabályok, azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert úgy véli, mindez sérti az állampolgári jogegyenlőség alaptörvényben rögzített elvét, és emiatt a rendelkezéseket meg kell semmisíteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását