2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szociális jégcsapok a főiskolások

Hetekig ment a huzavona a Katapult Mentorprogram körül, végül az oktatási tárca engedélyezte a program folytatását. A tárgyalások eredményeként az eddigi összeg dupláját költhetik a hátrányos helyzetű fiatalokra. De nem csak a pénz körül adódnak gondok.
2009. április 11. szombat 09:20 - Megyeri Kata
Kiből lesz mentor?

Mentornak bármelyik felsőbb éves hallgató jelentkezhet, aki elegendő mértékű elkötelezettséget érez hozzá, és a szűrőkön is megfelel. Tamás másodéves, kommunikáció szakos hallgató, szeptemberben csatlakozott a mentorhálózathoz. Mint mondta, ő is mentoráltként kezdte, ezért jól tudta milyen nagy szükség van utánpótlásra. "Egyébként is az a jellemző, hogy a pártfogoltból lesz a mentor" – magyarázta.

A mentorság teljesen önkéntes alapon működik, aki jelentkezik, azt általában fel is veszik, mert sokszor túl kevés a jelölt. Vizsga is van, amelyre fel kell készülni a kiadott képzési anyagból, de ugyanilyen fontos szempont a jelentkező szociális érzékenysége, tanulmányi eredménye és a közösségi életben való aktív részvétele. A mentoroknak rendszeresen részt kell venniük különféle tréningeken, továbbképzéseken.

Mentorhiány


Évről évre egyre többen jelentkeznek mentornak, de ez még mindig kevésnek bizonyul. A program szinte minden felsőoktatási intézményben mentorhiánnyal küzd. "A főiskolák nincsenek tele szociálisan kifejezetten érzékeny diákokkal, nem akarnak foglalkozni a hátrányos helyzetűekkel."- mondja Tamás. Van aki azzal hárít, hogy nem lenne elég ideje rá, mások keveslik a mentorságért járó tízezer forintos ösztöndíjat. "Pedig nem is munkaként gondolunk rá" - teszi hozzá Tamás

A felsőbb évesek két féléven keresztül segítik a mentoráltat, bár sokan inkább barátnak tartják magukat, mint segítőnek. Nemcsak a felmerülő problémák kezelése, tantárgyfelvétel, fellebbezések írása a feladatuk, hanem a hallgatói életbe való beilleszkedés megkönnyítése is. Sok mentorált nem tudja fizetni például a gólyatábor költségeit, ezzel közösségi szempontból is hátrányosabb helyzetből indulnak.

Zavaros helyzet


A Mentorprogram körüli sikkasztási botrányból a diákokat leginkább az elmaradt, vagy kevesebb összegű ösztöndíj érintette. Végül az egész program hetekre leállt, éppen a felsőoktatási jelentkezés határideje körül. Azóta a helyzet már valamennyire stabilizálódott, és az elmaradt támogatásokat is pótolták. "Most sincs rendes kommunikáció a program és a mentorok között, de mi folytatjuk, akkor is ha semmi biztosítékot nem kapunk."- mondja Tamás.

2008 szeptemberében országosan 1246 felvett tanuló került be a programba, ilyen mértékű "népszerűségre" a mentorhálózat nem volt felkészülve. Összesen körülbelül háromszáz pártfogó segíti a több, mint ezer hátrányos helyzetű hallgatót. Akad olyan főiskola, ahol összesen két mentor dolgozik. A program folytatása ugyan zöld utat kapott, de ezzel párhuzamosan nagyobb figyelmet kellene fordítani a mentorok toborzására is, ugyanis így hiába a hatvanmillió forintos támogatás, ha nincs aki a segítsen a hátrányos helyzetűeknek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását