2024. május 17. - Paszkál

Szigorúan ellenőriznék a felvételiket

Az Oktatási Hivatal (OH) a következő tanévben a tervek szerint hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja a középfokú felvételi eljárás szabályainak betartását a középiskolákban.
2009. április 10. péntek 08:01 - HírExtra
A szaktárca honlapján olvasható, a jövő évi tanév rendjéről szóló jogszabálytervezet szerint az ellenőrzést 2009. december 1. és 2010. április 15. között végzik el.

Az oktatási tárca sajtóosztálya az MTI kérdésére közölte: a múlt évben módosult a középfokú felvételi eljárás szabályozása. A minisztérium szeretne pontos képet kapni az intézményekben folyó tevékenységekről, különös tekintettel a felvételi eljárás belső rendjének intézményi szabályozásáról, a felvételi határidőkkel kapcsolatos tervezésről, továbbá a felvételi eljárás során folytatott tájékoztatók és iratkezelés rendszeréről.

Bakonyi László, az OH elnöke az MTI kérdésére elmondta: a panaszok száma nem nőtt e területen.

Hozzátette, hogy minden tanévben van olyan átfogó vizsgálat, amelyet a hivatalnak el kell végeznie. Az OH számára az ellenőrzési feladatokat - azok akár szakmaiak, akár hatóságiak - a miniszter rendeli el. A nagyobb feladatokat a tanév rendje rögzíti.
Új elem még, hogy ellenőrzik a tanórán kívüli foglalkozásként szervezett iskolai sportköröket és sportfoglalkozásokat is az általános iskolákban és a középfokú nevelési-oktatási intézményekben. Ezt szintén az OH szervezi majd, az országos szakértői névjegyzékben szereplő szakértők bevonásával.

Ez utóbbit a tárca azzal indokolta, hogy jelenleg nincsenek pontos adatok az intézményekben folyó ezen tevékenységekről.

A 2009/2010-es tanév szeptember 1-jén indul majd, az utolsó tanítási nap 2010. június 15. A tanítási napok száma 183, a nappali oktatású középiskolákban és szakiskolákban 182. A szorgalmi idő első féléve 2010. január 15-ig tart, az iskolák január 22-ig értesítik a diákokat, illetve azok szüleit az első féléves eredményekről. Az őszi szünet 2009. október 26-tól október 30-ig, a téli december 23-tól 2010. január 4-ig tart. A tavaszi szünet 2010. április 1-től április 6-ig lesz.

A következő tanévben is zajlik országos mérés: 2010. május 26-án a negyedik, a hatodik, a nyolcadik és a tizedik évfolyamon valamennyi tanulónál az anyanyelvi és matematikai alapkészségek fejlődését veszik górcső alá.

Országos mérés lesz kisebbségi nyelvismeretből is a kétnyelvű és anyanyelvű nemzetiségi iskolák negyedik évfolyamán.

Felmérik 2009. október 15-ig azon első évfolyamos diákok körét is, akiknél az óvodai jelzések, s a tanév eleje óta szerzett tapasztalatok alapján az alapkészségek hangsúlyosabb fejlesztése szükséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását