2024. június 15. - Jolán, Vid

Változik az érettségi rendszer

Várhatóan jelentősen csökken 2011-től azoknak a választható érettségi tárgyaknak a száma, amelyekből a felsőoktatási felvételiknél pontokat szerezhetnek a diákok - közölte Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. április 1. szerda 14:26 - HírExtra
A hivatal elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy míg idén akár 191 tantárgyból választhattak a diákok, amelyekből pontot szerezhettek, ez a szám 30-35-re csökken majd, ha kormány jövő heti ülésén elfogadja a vonatkozó jogszabályt.

A nagyobb tárgyak, a kéttannyelvű és nemzetiségi vizsgák továbbra is megmaradnak, de kevesebb szakmai tárgyat lehet majd választani, és kevesebb idegen nyelvű tárgyból lehet pontot adó vizsgát tenni. Példaként a portugált és a lengyelt említette a hivatal első embere.

A csökkentésnél a szempont egyebek között az volt, hogy mely tárgyból tettek 10-nél kevesebben érettségit az elmúlt időszakban. Indokként a költségcsökkentést emelte ki, de a várható megtakarításokról még nem tudott pontos számot mondani. További változás lesz várhatóan 2012-től, hogy az érettségi tárgyaknál a hozott pontoknál egy természettudományos tárgynak kell szerepelnie.

Átalakulna a pluszpontok rendszere is, továbbra is nyolcvan pontot lehet majd szerezni, de kevesebb jár majd a felsőfokú és a középfokú nyelvvizsgáért, míg az emelt szintű érettségiért többet lehetne kapni, ha a kormány is rábólint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását