2024. május 17. - Paszkál

Csoda a jégen - elképesztő pillanatok!

Hokimeccset nézni alapvetően jó dolog. Élőben, a helyszínen meg egyenesen remek. S ha az ember a palánk mellől nézheti végig a küzdelmet, nos, akkor egyenesen varázslatos. Egy kis hangulatjelentés a palánk mellől – magyar-norvég a plexin innen és túl.
2009. április 9. csütörtök 07:29 - Gedei Szilárd
Magyarország-Norvégia 4-1. Ennyi. Nem is kell ezt tovább ragozni. Azaz dehogynem! A magyar jégkorong válogatott kis túlzással annyi örömet szerzett csak az elmúlt négy hazai felkészülési meccsén a szurkolóknak, mint a Mónika show egy évtized alatt. Hokilázban ég az egész ország, a magyar válogatott sikerei miatt egyre több ember érez késztetést arra, hogy ne csak a televízió képernyőjén keresztül szurkoljon kedvenceinek, hanem kilátogasson a meccsre.

A pálya mellől minden kicsit más

Hokimeccsre járni ugyanis divat lett manapság. Teltházas arénák, fergeteges hangulat, na meg persze a tudat, hogy az ember megkapja, amit a pénzéért elvár – a minőségi szórakoztatás garantált. Ettől a mostani magyar csapattól mindenképpen.

Persze annak is megvolt a diszkrét bája, amikor annak idején a Lehel-Fradi rangadón odafagyott az ember a rozoga jászberényi lelátóhoz a hóesés közben, vagy amikor egy-egy óriási Újpest-Fradi rangadó a szurkolók hógolyózápora miatt szakadt félbe.

A hoki az a sportág, melyet szinte egy az egyben a szurkolók szórakoztatására találtak ki, alakítottak ilyenné. Mindez a tévé képernyőjén keresztül is átjön, akinek azonban még nem volt szerencséje élőben, a helyszínen, esetleg pont a palánk mellől végignézni egy meccset, annak csak javasolni tudjuk: sürgősen pótolja ebbéli hiányosságait. A saját érdekében.

Kedd este Káposztásmegyeren. A norvégokkal játszunk. Majdnem tele a csarnok. Zászlókkal, feliratokkal, a szokásos műanyag hurkákkal szerelkeztek fel a szurkolók. Élmény ez. Hát még ha az ember van olyan szerencsés, hogy lentről, a palánk mellől nézheti végig a meccset.

Íme néhány olyan momentum, melyet sem a tévé képernyőjén át, sem a nézőtérről nem élhetünk át!
A pálya széléről figyelni azonban más kategória.

***

Van azért annak valami diszkrét bája, amikor az ember sörrel a kezében, fotóspasszal a nyakában áll a palánk mellett, és teli szájjal belevigyorog az éppen szünetre vonuló norvég válogatott arcába. Mindezt 3-1-es magyar vezetésnél, néhány centiről. Ha ezek az északi fiúk a szemeikkel ölni tudtak volna…

A hoki előhozza az emberből az egészséges versenyszellemet…

***

Official. Made in Slovakia. Rá van írva. Ez a korong járta meg négyszer a norvég kaput. Illetve az ominózus darab csak egyszer, utána eszeveszett röppályát leírva vágódik ki a nem is olyan alacsony plexi tetején át a pályáról. Neki a falnak, majd vissza, „amíg kiáll belőle a pattogás”. Pont az ember lába előtt áll meg. Csak le kell hajolni érte. Nosza. Semmi extra, egyszerű hivatalos pakk. Láttunk már ilyet. Mégis.

A hoki előhozza az emberből a gyermeket…

***

Nini, dühös a norvég emberünk. Nem akar leülni a büntetőpadra. Aztán mégis muszáj neki. Veri is a bot tollával a plexit. Ordít és integet. Magyaráz. Közben fejbe vágja botja végével a büntetőpadon serénykedő zsűritagot. 10 percet kapott. Csak nem higgad. Ideges, na. Meccs van, és ők nem állnak jól. Érthető. Nekik nem lenne szabad kikapniuk a magyarok ellen.

Magyarország az aktuális világranglistán a 20. helyen áll, Norvégia csapata a legutóbbi vébén a nyolcadik pozícióban végzett. Érthető a düh.

A hoki előhozza az emberből az állatot.

***

Bajok vannak a kulaccsal. Beesett a norvég padtól a jégre. Ladányi azonban nem rest, elindul és felkapja. Vissza a norvégoknak. Ők azonban nem figyelnek. Visszaesik. Ez így nem jó. Odamegy a norvég cserekapus. Majd ő segít. De nem tud. Lóg be a pályára, terebélyes felszerelése azonban megakadályozza a sikeres akcióban. Jön a segítség: a fél vörös mezes válogatott a kulacsot vadássza már. Sikerült! Megvan! Hogy aztán az egyik unott csapattag mérgében a földhöz csapja a zsákmányt...

***

A jégen nincsenek világranglista helyezések. Vagyis nem érdemes vele foglalkozni. Csak az iram nagy. Jönnek az északiak, de elveszítik a korongot. Mi támadhatunk. Szélvész gyorsak vagyunk. Indulunk, megállunk, ritmust váltunk és ütközünk. Remeg a palánk. Sőt: reng. Ilyen játék ez a hoki. Passz, Benk Andris van ott a kapu előtt – a botjára nincs is szüksége. A melléről pattan a pakk a hálóba! Micsoda gól!

A hoki előhozza az emberből a lenyűgözöttet…

***

Vége! 4-1 ide. Sima volt… Itt az újabb, az egészen elképesztő siker. A norvég csapatkapitány még mindig a bíróknak magyaráz.

Repülhetnek a csokik, az édességek. Ahogy szokás. Élvezik is a magyar srácok, olyanok, mint a kisgyerekek, akik tudják, hogy valami olyat tettek, ami miatt meg lesznek dicsérve. Hát most meg vannak. Kicsi a megyeri csarnok, kevés szurkoló fér be, de az öröm nagy. Meg a hangzavar is.

A hoki előhozza az emberből a fanatikust…

***

Na de ilyet ki látott már? Teszed le! Az nem a tiéd… Nem érdekli. Nem hallatszik be a norvégokig. A kék vonalnál felálló vikingek 48-asa, a palánkhoz legközelebb álló korongos ugyanis nem zavartatja magát, hanem komótosan arrébb korcsolyázik, és alig észrevehető módon lehajol az egyik jégen fekvő csokoládéért. Kibontja, kiveszi a csomagolásból az egyik szeletet, gyorsan a szájába tömi. A maradékot pedig visszadobja a jégre. Láttak már jégkorongozó hörcsögöt? Ráadásul norvég mezben. Várjunk csak, hiszen pont most mondták be a norvég csapat legjobbját. A 48-as számú Aasen az. Aki azonban nem hallja, mert mással van elfoglalva… Szólnak neki a többiek. Tudja ő, csak le akarja nyelni. Majd megtörli a száját és elindul átvenni csapata legjobbjaként a neki valóban járó pezsgőt…

A hoki előhozza az emberből a pimasz napközist…

***
 
Ez az srácok, szedjétek össze, nem véletlenül dobáltuk be. Kis csoki, nagy csoki, mind benne a magyar felszerelésekben. Megvannak. Jöhet a kézfogás. A 10 és a 20 perc fegyelmivel kiküldött norvég srácok is ott vannak. A jég közepén. Mindenki mindenkivel. Hatvanpercnyi őrület, szurkálódás, palánkra lökés és verekedés után.

A hoki kihozza az emberből az embert.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását