2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az AIDS elleni koktél alkalmazása

A HIV-fertőzött páciensek korábbi gyógyszeres kezelését javasolják több tanulmány elemzése alapján brit kutatók a The Lancet című orvosi szaklap csütörtöki számában.
2009. április 9. csütörtök 14:35 - HírExtra
Eredményesebb a nagy aktivitású antiretrovirális terápia (az angol elnevezés rövidítése alapján: HAART), vagy közismertebb nevén az "AIDS-koktél", ha akkor kezdik alkalmazni, amikor a HIV-fertőzött páciens immunrendszere még erősebb - állapították meg a Bristoli Egyetem kutatói.

Jonathan Sterne csoportjával európai és észak-amerikai tanulmányok adatait elemezte, melyekben összesen 45 ezer HIV-fertőzött ember egészségét követték nyomon a koktél alkalmazása előtt és után.

A hatékony retrovírus-ellenes szereket tartalmazó koktélokat 1996 óta alkalmazzák, ám a terápia megkezdésének időpontja azóta is vitatott a szerek toxikus jellege, a jelentkező mellékhatások miatt. Az általános javaslat eddig az volt, hogy a HIV-vírus által megtámadott CD4 jelű immunsejtek mennyisége ne menjen 200-250 sejt alá a vér mikroliterében (1000 mikroliter=1 milliliter). Ennél az értéknél kezdték el általában a koktéllal való kezelést.
A mostani elemzés szerint azon pácienseknél, akik terápiáját 350-es CD4 sejtszámnál kezdték el, 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki a betegség vagy haltak meg, azokhoz képest, akiknél nem vártak ilyen sokáig, és már 351-400 CD4 sejtszámnál megkezdték a koktélos terápiát.

A kutatók azt javasolják, hogy az új határ minimum 350 CD4 sejt legyen mikroliterenként, amikor a terápiás kezelést elkezdik a HIV-fertőzötteknél. Ezt az ajánlott értéket vélhetően nem tarthatják be például az afrikai országokban, ahol korlátozottan állnak rendelkezésre e hatékony AIDS-gyógyszerek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását