2024. május 18. - Erik, Alexandra

Napi egy kapszula a szívbetegségek ellen

Egyetlen kapszulába egyesítve három szer - ezzel egy igen hatékony fegyvert kaphat az orvoslás a szívbetegségek ellen.
2009. március 31. kedd 16:15 - HírExtra
Indiában végezték el 2053 páciens részvételével a "polypill"-nek nevezett szer klinikai próbáit, melyekről tanulmányukban a McMaster Egyetem Népegészségügyi Kutatóintézetének munkatársai beszámoltak. Ez volt az első nagyszabású tanulmány, amely öt aktív összetevő együttes hatását vizsgálta a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

A Salim Yusuf által vezetett kutatócsoport úgy véli, a kombinált szer 60 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek, és 50 százalékkal a szélütés kockázatát. A gyógyszert jól tolerálták a próbában résztvevő emberek, előfordult, hogy az egyik mellékhatását ellensúlyozta valamely másik komponens - mondta Yusuf.

A kapszulákban kis adag tiazid, atenolol, ramipril, szimvasztatin és aszpirin volt. Az indiai tanulmányban 45 és 80 év közötti egészséges emberek vettek részt, akiknek azonban legalább egy kockázati tényezője fennállt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.

A klinikai próbák során vagy a kombinált szert kapták, vagy a nyolc másféle összetételű, a hatóanyagokat egyenként vagy más variációban tartalmazó kapszula egyikét. A szerzők a tanulmány eredményét korábban a Lancet című orvosi szaklapban is közzétették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását