2024. május 23. - Dezső

Egymillióval kevesebb AIDS-es

Az Egyesült Államokban a Bush-kormányzat idején útjára indított segélyprogram tíz százalékkal csökkentette az AIDS miatti halálozást az érintett afrikai országokban szomszédjaikhoz képest - jelentették be amerikai kutatók hétfőn.
2009. április 7. kedd 14:27 - HírExtra
A tanulmány 12 afrikai országban követte nyomon az AIDS miatti halálozások és a HIV-fertőzések számának alakulását. Ezek a nemzetek a PEPFAR elnevezésű 15 milliárd dolláros (3300 milliárd forint) segélyprogramból részesültek négy évig annak 2003-as kezdete óta.

Bár az AIDS-ben elhunytak száma jelentősen csökkent, a betegséget kiváltó vírussal fertőzöttek száma alig lett kevesebb - állapították meg a kutatók, akiknek jelentése az Annals of Internal Medicine című szaklapban is megjelenik. Eran Bendavid, a kaliforniai Stanford Egyetem orvosi iskolájának munkatársa, a kutatás vezetője 1,1 és 1,2 millió közé teszi a megmentett életek számát.

A PEPFAR segélyprogram egyebek közt a HIV-fertőzött emberek gyógyszeres kezelését, valamint a fertőzések megelőzését célzó intézkedéseket támogatta. A kutatók a program 12 célországának (Botswana, Elefántcsontpart, Etiópia, Kenya, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Ruanda, Dél-Afrika, Tanzánia, Uganda és Zambia) adatait 29 másik afrikai nemzetével vetették össze.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 33 millió ember fertőződik meg HIV-vírussal és 2 millió hal meg AIDS-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását