Új remény a rákosoknak?

Reménykeltőek az előrehaladott prosztatarák elleni új szer kezdeti klinikai próbái - közölték amerikai kutatók kedden. A tesztek előzetes értékelése az amerikai Science tudományos magazin pénteki számában jelenik meg, ám az eredmények korábban kiszivárogtak.

Az első 30 páciens közül, akiket az MDV3100 jelű szerrel kezeltek, 13 esetében több mint 50 százalékkal csökkent a rák jelenlétét jelző kémiai anyag, a prosztataspecifikus antigén (PSA) koncentrációja a vérben.

Ezek a próbák azonban még csak a klinikai tesztek 1-es és 2-es fázisai voltak, melyekben a gyógyszer biztonságosságát, mellékhatásait és hatékonyságának első jeleit ellenőrzik. A szer hatékonyságát tesztelő nagyobb klinikai próba, a 3-as fázis még hátravan, mielőtt alkalmazását ajánlhatnák.

A Charles L. Sawyers és csoportja által vizsgált szert olyan prosztatarák kezelésére fejlesztették ki, amelynél a tumor már áttétet képzett és szétterjedt a test más részeibe is. Az ilyen típusú ráknál a férfiakat gyakran olyan szerrel kezelik, amely akadályozza a férfi nemi hormonok működését. A tumor azonban ellenállóvá válhat ezekkel a szerekkel szemben.
A kutatók szerint az új gyógyszer a férfi nemi hormon receptoraihoz kötődik, ezáltal megtartja daganatellenes aktivitását.
Forrás: MTI