2024. május 20. - Bernát, Felícia

Tényleg fájni fog a magyaroknak

Nincs fájdalommentes út Magyarországon a gazdasági válságból való kilábaláshoz - írta a csütörtöki The New York Times, amely terjedelmes cikkben ecsetelte az ország gondjait.
2009. április 2. csütörtök 10:16 - HírExtra
Londonban tiltakozások zajlanak a G20-as csúcstalálkozóval párhuzamosan, Budapesten azonban nagyobb a nyugtalanság, politikai bizonytalanság adódik a gazdasági válsághelyzethez - olvasható a cikkben. A lap megjegyezte: Bajnai Gordon gazdasági miniszter, akit az "egykori kommunista" Gyurcsány Ferenc kormányfőnek jelölt, reform szemléletű kormányt szeretne, törekvését azonban korlátozhatja az új választásokat követelő dühödt jobboldali ellenzék.

A szerző hosszasan írt az OTP helyzetéről, amely szerinte bár túl nagy ahhoz, hogy engedjék elbukni, nem érezheti magát biztonságban. Elnöke, Csányi Sándor számára az utóbbi hónapok nyilván nehéz időszakot jelentettek: Magyarország majdnem fizetésképtelenné vált a külföldi adósságok terén, bankjának részvényárfolyama 90 százalékot zuhant a shortolók támadásai miatt, és váratlanul lemondott a miniszterelnök, ami kétséget kelt azzal kapcsolatban, hogy a kormány végre tudja hajtani a kulcsfontosságú gazdasági reformokat.

Csányi szerint Magyarország nem Izland és az OTP nem a Citibank, de a The New York Times szerint bankja talán jobban hasonlít a nyugati pénzintézetekre, mint azt elnöke be szeretné vallani. A short eladók megszorongatták a bankot arra építve, hogy annak hitelportfoliója gyengébb annál, mint amit beismer, és pénztartaléka elégtelennek bizonyulhat. Akárcsak Magyarország, amely hitelekből akarta biztosítani a jólétet, az OTP is olcsón szerzett külföldi tőkére támaszkodva finanszírozta növekedését.

Az újság Bokros Lajost is idézte, aki szerint Magyarország lemarad Európától, és ez nem ad okot derűlátásra. A volt pénzügyminiszter attól tart, hogy a politikai bizonytalanság közepette tovább fog romlani a forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását