2024. május 12. - Pongrác

Obama iPoddal lepte meg a királynőt

Egy személyre szabott iPoddal lepte meg az amerikai elnöki házaspár II. Erzsébet brit királynőt a G20 tanácskozást felvezető fogadáson. Obamáék belépőjébe azonban kis hiba csúszott, mivel az elnöki limuzin elállta az utat az érkező vendégek előtt.
2009. április 2. csütörtök 17:18 - HírExtra
Az amerikai elnöki házaspár az elsők között érkezett meg a szerdai esti fogadásra, és magánkihallgatáson adta át az iPodot, amelyre a királynő 2007-es amerikai látogatásának videofelvételeit töltötték fel. Obamáék egy ritka, Richard Rodgers zeneszerző által aláírt énekeskönyvet is átadtak II. Erzsébetnek. Az uralkodó és férje, Fülöp herceg a királyi párt ábrázoló, ezüstkeretes aláírt fényképpel viszonozta Barack és Michelle Obama ajándékait.

A fekete-fehér ruhát, fekete kabátot és gyöngy kiegészítőket viselő Michelle Obama a fogadás alatt hosszan elbeszélgetett Károly herceg feleségével, Camillával. Az amerikai first lady az est vége felé a protokollon túllépve átkarolta a királynőt, aki viszonozta a mozdulatot.

Az est folyamán a szerencsétlen kiszólásairól ismert Fülöp herceg ismét kitett magáért: felszólította a királynővel a szoros programról beszélgető elnököt, hogy próbáljon ébren maradni. Mikor pedig Barack Obama a Gordon Brown brit miniszterelnökkel, David Cameron brit konzervatív politikussal, valamint Medvegyev orosz elnökkel való találkozóiról beszélt, a herceg rákérdezett, hogy az elnök képes-e különböztetni őket.

Az eseményen azért kedélyes beszélgetések is folytak, Károly brit trónörökös Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfővel csevegett. Nicolas Sarkozy francia elnök pedig tolmács segítségével Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel folytatott beszélgetést.

"Csodás látogatás volt, őfelsége elbűvölő" - mondta a Buckingham-palotából távozóban Barack Obama. II. Erzsébet számára bizonyára nem jelentett olyan nagy izgalmat a fogadás, a királynő ugyanis az utolsó tizenkét amerikai elnökből tizeneggyel találkozott. (Egyedüliként Lyndon B. Johnsonnal nem, de később megismerkedett özvegyével.)

Míg az állam- és kormányfők kedden megkezdték a tanácskozást az ExCel Centerben, a feleségeket maga J.K. Rowling, a Harry Potter történetek írója szórakoztatta a Királyi Operaházban. A szerző legújabb könyvéből, a Bogár Bárd meséiből olvasott fel részleteket. A brit Munkáspárt jeles támogatójaként ismert Rowling a szerdai, miniszterelnöki rezidencián rendezett ünnepi vacsorán is részt vett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását