2024. május 12. - Pongrác

A G20 csúcs első áldozata

Egy halottja van a londoni G20-csúcs idején Londonban történt erőszakos tüntetéseknek - közölte szerda késő este a brit rendőrség.
2009. április 2. csütörtök 08:10 - HírExtra
A tájékoztatás szerint egy férfi életét vesztette a Bank of England - a brit jegybank - épülete közelében, ahol tüntetők este többször is összetűztek a karhatalommal, és sokan megsérültek. A világ 19 legnagyobb fejlett és fejlődő országa, valamint az Európai Unió mint intézmény alkotta G20-csoport londoni csúcsértekezlete derűlátó és ultimátumszerű nyilatkozatok, királyi pompa és véres utcai összecsapások után kezdődött meg szerda este hivatalosan is, amelyet az utóbbi évszázad legsúlyosabb gazdasági világválsága közepette hívott össze a csoport soros elnöki tisztségét betöltő brit kormány.

A londoni G20-csúcsot több ezres, időnként erőszakba csapó tüntetés is előzte meg a londoni Cityben. A brit jegybank épületénél a tüntetők este többször is összetűztek a karhatalommal, és sokan megsérültek. Legfrissebb hírek szerint a rendőrség 32 tüntetőt őrizetbe vett.

Rendőrségi források szerint a férfi halálát valószínűleg egészségügyi problémák okozták, de erre csak a boncolás után derül fény. A biztonságiak a rendőrkordon mögé vitték az eszméletlen férfit, és megpróbálták újraéleszteni. Mentők ezután egy közeli kórházba szállították, ahol megállapították halálát. A rendőrség közölte, hogy azért kellett a rendőrkordon mögé vinni a férfit, mert a tüntetők palackokkal dobálták a biztonságiakat. Operatőrök viszont arról számoltak be, hogy látták, amint tüntetők futnak el a földön fekvő férfi mellett, akinek közelében rendőrök voltak.


A G20-csúcstalálkozó késő este kezdődött meg hivatalosan, a Downing Street-i kormányfői rezidencián, ahol Gordon Brown és felesége díszvacsorán látta vendégül a részvevőket. A hangsúlyozottan egyszerű és olcsó "válságmenüt" Jamie Oliver, a nemzetközi hírű brit sztárséf készítette. A kizárólag hazai alapanyagokat tartalmazó menüsoron egyebek mellett báránysült, gomba és burgonya szerepelt.

A értekezlet tényleges munkanapja csütörtökön lesz a kelet-londoni ExCel kiállítási csarnokban, de már szerdán is csúcsszintű rendezvények zajlottak a brit fővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását