2024. április 29. - Péter

A soha nem látott da Vinci kép

Rómában csütörtökön bemutatták azt a decemberben talált, korábban nem ismert portrét, amely Leonardo da Vinci képzőművészt és feltalálót ábrázolja. A reneszánsz nagy alakja középkorúan, karikás szemekkel és lobogó hajjal látható a festményen.
2009. április 3. péntek 06:42 - HírExtra
A sajtótájékoztató keretében bemutatott képre egy Dél-Olaszországban élő család gyűjteményében bukkantak rá. A portré festője és készülésének időpontja még mindig nem ismert, szakértők azonban kizárták, hogy önarcképről lenne szó.

Nicola Barbatelli történész, a kép megtalálója elmondta, hogy a képet támasztó fa radiokarbon kormeghatározása a XV. század végére, vagy a XVI. század elejére tette a származás időpontját, amikor Leonardo (1452-1519) még életben volt. Szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a fa kora nem szükségképpen jelenti azt, hogy a portré is akkoriban készült, éppen ezért további vizsgálatokra van szükség.

Alessandro Vezzosi, a Vinci városában található Leonardo-múzeum igazgatója szerint a festmény sokkal később készülhetett, mivel stílusa hasonlít a művészt ábrázoló, XVII-XVIII. század idején készült képre. Azt az alkotást a firenzei Uffizi-képtárban őrzik.

A most bemutatott, részben sérült kép 60-szor 45 centiméteres, és sötét palástban, tollas kalapban ábrázolja a polihisztort. A portrét a Leonardót ábrázoló többi festménnyel együtt április 8-tól augusztus 31-ig kiállításon tekintheti meg a nagyközönség Vaglio városában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását