2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Politika mint művészet

Az abszurditásokra fogékony alternatív művész, drMáriás legújabb képeiből nyílik kiállítás kedden Budapesten; a K. Petrys Galériában május 17-ig látható tárlat az útkereső politikai festészet első lépéseihez ad támpontot húsz festményen, rajzon át a humor
2009. március 23. hétfő 23:53 - HírExtra
drMáriás, a hajdani Jugoszláviából 1991-ben áttelepült képzőművész, zenész, író az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy képeivel a mai valóság fonákságait igyekszik kifejezésre juttatni. Állítása szerint napjainkra a politika olyannyira átszövi életünk minden területét, hogy már a művészet sem vonhatja ki magát alóla.

A művész megfogalmazása szerint ezt a zilált állapotot igyekszik érzékeltetni a Gyurcsány Ferencet, mint Leonardo da Vincit ábrázoló festmény, ahol a meghökkentő színösszeállításban a kísérletező kedvű miniszterelnök néz a látogatóra, vagy a Jézus Krisztusként ránk tekintő Orbán Viktor, aki az eltökélt hit megszemélyesítője sajátos megközelítésben. Bokros Lajos pedig a görög mitológiából ismert Poszeidónként, mint a tengerek királya harcol a vérünkre szomjazó BUX-indexek piranháival a válság zátonyai között.

drMáriás szerint ugyancsak figyelemre méltó kép a húsvéti tojást festegető Demszky Gábor, aki ezzel a képzőművészeti tevékenységgel a megbékélés, összefogás szándékát szimbolizálja, amíg az Erdély lankái felett sólyomként repkedő köztársasági elnök szárnyait a magyar-román megbékélés érdekében suhogtatja.

A rendhagyó kiállítás zenei élménnyel is szolgál: a megnyitón mutatja be a drMáriás vezette Tudósok együttes Dávid Ibolya titkos élete címmel most megjelent 10. albumát, amelynek "lakodalmas punk" dalai "ezerszínű életelixírt" harsognak a hallgatóság fülébe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását