2024. május 17. - Paszkál

Szili a megelőzésre teszi a hangsúlyt

A daganatos megbetegedések megelőzésének fontosságát hangoztatta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Pécs szocialista polgármesterjelöltje pénteken a baranyai megyeszékhelyen.
2009. március 27. péntek 13:15 - HírExtra
"Sajátságos világban élünk, ahol az anyagi javak az értékmérők. Az ember az élete nagy részét pénzkereséssel tölti, ezért odaadja az egészségét, aztán arra költ, hogy visszaszerezze azt" - idézett a politikus egy általa olvasott tanulmányból A vastag- és végbéldaganatok tömeges szűrése és modern vizsgálati módszerei című nemzetközi konferencián mondott beszédében.

Szili Katalin a téma mintegy félszáz hazai és külföldi szakértője előtt utalt arra: a tumoros betegségek tekintetében Magyarországnak van az egyik legrosszabb statisztikája. Évente több mint 30 ezren halnak meg rákban, ez az összhalálozás 27 százaléka.

A házelnök szavai szerint e betegségek keletkezése 60 százalékban a helytelen életmódra és a helytelen táplálkozásra vezethető vissza.

"Kiszolgáltatottak vagyunk egy felgyorsult világban, hiszen a tempót nekünk is fel kell vennünk, de szükség van a kockázatnövelő tényezők csökkentésére" - mutatott rá.
Szili Katalin úgy vélte: a rákos megbetegedések miatti halálozások száma csökkenthető, a kiegyensúlyozott élet biztosítható a prevenció tudatosításával, a szűrések széles körű elterjesztésével, a gondozási rendszerek bővítésével, a civil szervezetek egészséges táplálkozásra és rendszeres mozgásra irányuló kampányaival.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását