2024. május 6. - Ivett, Frida

Újabb népszavazás várható

Újra népszavazást kezdeményeztek azok a szigetváriak, akik nem értenek egyet a városi kórház privatizációjáról hozott önkormányzati döntéssel - közölte Rodek Gyula (SZDSZ) alpolgármester, a kezdeményezők csoportjának tagja csütörtökön az MTI-vel.
2009. március 26. csütörtök 16:49 - HírExtra
A kezdeményezők első próbálkozását a szigetvári jegyző tartalmi és formai hiányosságaikra hivatkozva tagadta meg.

Alig egy hónapja döntött a baranyai város képviselő-testülete a kórház működtetésének kiszervezéséről: a grémium minősített többséggel a Hospinvestet is érdekeltségi köreiben tudó Releváns Befektetés Kft. pályázatát hirdette ki nyertesnek a Medical Investments Zrt.-vel szemben.

Az eredménnyel többen nem értettek egyet, ezért nemrégiben helyi népszavazást kezdeményeztek azzal a kérdéssel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a szigetvári képviselő-testület a Szigetvári Kórház üzemeltetése tárgyában hozott határozatát, melyben a Releváns Befektetés Kft. pályázatát minősítette nyertesnek, vonja vissza és ezzel egyidejűleg a kórház teljes orvosi kara, dolgozói, a szakmai Egészségügyi Bizottság által egyhangúan valamint a képviselő-testület Előkészítő Bizottsága által 4:2 arányban is elfogadásra javasolt Medical Investments Zrt. pályázatát nyilvánítsa nyertesnek?"

Szigetvár jegyzője azonban a napokban megtagadta az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését. Aracsi József az MTI-nek úgy nyilatkozott: elsősorban tartalmi, másodsorban formai hiányosságok miatt döntött így. Mint mondta, az előírásokkal nem összeegyeztethető a többi között az, hogy egy lapon, egy mondatban megfogalmazva egyszerre két kérdés is szerepel.

Rodek Gyula (SZDSZ) alpolgármester, a kezdeményezők csoportjának tagja az MTI-nek elmondta: eredeti terveik szerint bíróságon támadták volna meg a jegyzői határozatot, ám csütörtök reggel inkább újra benyújtották az aláírásgyűjtő ívet, javítva a formai hibákat. A kérdésen nem változtattak.

Ha most is elutasítja a jegyző a hitelesítést, akkor tényleg perre mennek - közölte.
Kiemelte: a Releváns Kft. nyerte el 25 évre a kórház működtetési jogát, holott az egészségügyi intézmény orvosai, dolgozói és a véleményező bizottság is a Medical Investments Zrt. pályázatát ítélte jobbnak.

Kovács Róbert, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: megvárják, hogyan alakul a népszavazási kezdeményezés, annak kimenetelétől teszik függővé, hogy a pályáztatási eljárás során elkövetett formai hibák miatt bírósághoz fordulnak-e.

Füzes Attila, a Releváns ügyvezetője közölte: ha a képviselő-testület másképp döntött volna, gratuláltak volna a másik félnek, s vélt vagy valós sérelmek miatt nem csináltak volna ekkora "cirkuszt", amely szerinte mindenkinek csak árt.

Paizs József szocialista polgármester úgy véli, helyesen jártak el a pályáztatás során, a testületi döntés előkészítése és maga a döntés is jogszerű volt. Hozzátette, hogy napokon belül aláírják a szerződést a Releváns Kft.-vel. A népszavazással kapcsolatban közölte: ha azt valóban kiírják, 4700 támogató voksot kellene gyűjteniük a kezdeményezőknek, erre azonban kevés esélyt lát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását