2024. május 27. - Hella

A Fidesz felülvizsgálná a privatizációt

A Fidesz kormányra kerülését követően ki fogja vizsgálni a privatizációs ügyleteket, így egyebek mellett a Malév privatizációja kapcsán felmerült, elhallgatott vagy megválaszolatlan kérdéseket is - közölte Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője
2009. március 21. szombat 14:39 - HírExtra
A privatizációs ügyletek kivizsgálása kapcsán "ha (...) valahol mulasztást vagy károkozást (...) állapít meg az erre hivatott bíróság, vagy más hatóság, akkor ott a megfelelő következményeket alkalmazni fogjuk" - fogalmazott a politikus a Malév e heti közgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Megjegyezte: a Malév sorsa nem egyedülálló, a kormány sorra hozta az olyan döntéseket az elmúlt években, amelyek ellentétesek voltak az ország stratégiai érdekeivel, és kiszolgáltatottabbá tették az országot. A kormány a nemzeti vagyon maradékát is kiárusította, illetve kiárusítja, ráadásul "tisztázatlan, korrupció gyanús eljárások, ügyletek keretében játszott át magánszférába, (...) több esetben külföldre" az állami vagyont.
A Malév kapcsán Fónagy János elmondta: ismert, hogy a miniszterelnök a hét elején Moszkvában tárgyalt, s "amennyire tudjuk a kósza hírekből, a Malévről is" tárgyalt, ám a kormány nem tartotta fontosnak, hogy a Malév dolgait érintő esetleges megállapodásokról a közvéleményt tájékoztassa.

Közölte: e tájékoztatás híján a csütörtöki döntés alapján az állapítható meg, hogy az történt, amit a Fidesz előre megmondott, s amit a kormány eddig tagadott. Ez pedig az, hogy a Malév orosz állami érdekeltségbe került - szögezte le a politikus, majd hozzátette: a Malévet megillető útvonalhasználati jogokat a jövőben az Aeoroflot fogja birtokolni.
A politikus leszögezte: a Malév privatizációja nem oldotta meg a magyar nemzeti légitársaság gondjait, sőt a légitársaság a magánosítás óta leépül.

Mint Fónagy János mondta, a remélhetően részleges ismeretek alapján azt kell mondani, hogy a kormány ismét behódolt az orosz birodalmi törekvéseknek, s szembefordult az európai és a magyar érdekekkel. Megjegyezte, hogy ugyanez látható a Déli Áramlat és a Nabucco-gázvezeték körüli vitákban is.

Arra a kérdésre, hogy miért ilyen ellenséges a Fidesz az orosz tulajdonlással szemben, Fónagy János azt mondta: a Fidesz nem kifogásolta az orosz tulajdonlást, a baj az, hogy a privatizáció során tett ígéretek eddig nem valósultak meg, és a javulás helyett csak romlást lehet tapasztalni a Malévnél.

A Malév csütörtöki közgyűlésén arról született döntés, hogy hárommilliárd forint tőkét kap a Malév a tulajdonos Airbridge Zrt.-től; a légitársaság csütörtöki közleményében arról is tájékoztat, hogy megváltozott a Malév tulajdonosi összetétele, ám fennmaradt az 51 százalékos többségi magyar tulajdon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását