2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Változik a kötelező gépjármű biztosítás?

Szabad biztosítási évfordulót és egységes kárnyilvántartást vezetne be a kormány - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján, amelyen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szabályozásának változásait ismertette.
2009. március 25. szerda 19:00 - HírExtra
A kormány törvényjavaslata szerint a biztosítási évforduló a továbbiakban nem naptári évhez, hanem a szerződéskötés időpontjához kötődne. A kormányzat nem változtatna a díjhirdetési időszakra és a szerződés időtartamára vonatkozó néhány szabályon - közölte a szóvivő. Így a biztosítóknak továbbra is október 30-áig kell közzétenniük azt, hogy a következő naptári évben milyen díjakat alkalmaznak, és a szerződés is egyéves időtartamra szólna.

A módosítás tehát csak a "kezdési időpontot" érinti - mondta Budai Bernadett. Tájékoztatott arról is, hogy a kormány javaslatot tesz egy központi kártörténeti nyilvántartás kialakítására, amely lehetővé teszi azt, hogy valódi káralapú besorolás történjen.

Az új rendszer a jelenlegi bonus-malus rendszerrel szemben megbízható és hiteles információval tud szolgálni a díjmegállapítás során - fejtette ki; hozzátéve: a bonus-malus rendszer egyik hátránya, hogy csupán egy adott besorolást tükröz, a pontos kárelőzmények pedig emiatt nem állapíthatóak meg. Az új rendszer segítségével ugyanakkor a biztosítót váltó autósok új biztosítói az ügyfelek kártörténete alapján állapíthatnák meg a díjakat.

A károsultak védelme érdekében a kormány szigorúbban büntetné azokat, akik késlekednek a biztosítási díj befizetésével. Budai Bernadett példaként említette, hogy ha valaki az esedékességtől számított hatvan napon belül nem fizeti be a biztosítási díjat, akkor a szerződése megszűnne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását