2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Fidesz: le kéne rövidíteni a választások kiírásának határidejét

Lerövidítené az országgyűlési választások kiírásának törvényi határidejét a Fidesz és a KDNP, hogy mindenképpen a júniusi európai parlamenti választással egy időben lehessen megtartani az előre hozott parlamenti voksolást.
2009. március 24. kedd 19:17 - HírExtra
Semjén Zsolt elmondta, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint jelenleg legkésőbb 72 nappal a szavazás időpontja előtt kell kitűzni az országgyűlési választásokat, ez a határidő viszont csütörtökön lejár, amennyiben a június 7-i EP-választással egy időben akarnák megtartani a voksolást.

A Fidesz és a KDNP ezért kedden törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy rövidítsék 42 napra ezt az időszakot.
Szerintük, ha a parlament az április 14-i vagy 20-i ülésén döntene a kétharmados módosításról, akkor még az EP-választással egy időben meg lehetne tartani az előre hozott választásokat.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke az MSZP-vel folytatott hétfői tárgyalása után beszélt arról, szeretnék, ha csütörtökig megállapodásra tudnának jutni a miniszterelnök-jelöltről, és megismételte korábbi kijelentését, hogy ha a két párt nem tudja megoldani ezt a szituációt, akkor "nincs más tisztességes megoldás az ország számára, mint az előrehozott választás".

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva hangsúlyozta: szeretnének olyan helyzetet teremteni, hogy semmilyen "szánalmas kifogás" ne merülhessen fel az ellen, hogy az új választást az EP-választással egy időben tartsák.

Semjén Zsolt elmondta azt is, hogy a módosítás értelmében a ajánlócédulák gyűjtésére nem öt, hanem csak két hét állna rendelkezésre.

Arra a kérdésre, hogy a kisebb pártok számára diszkriminatív lehet ez a szabály, mert nehézséget okozhat a rövidebb gyűjtési határidő, Semjén Zsolt azt mondta: "meg kell szerezni az emberek támogatását és akkor nem jelentkezik ez a probléma".

A KDNP elnöke szerint a javaslat "költség- és polgárkímélő" is, hiszen rövidebb és olcsóbb lesz a választási kampány. Mint mondta, alkotmányossági aggály nem merülhet fel, hiszen van precedens hasonló határidőre, ami a népszavazás esetében 43 nap.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kétharmados többséget igénylő módosításról nem egyeztettek előzetesen az MDF-fel és az SZDSZ-szel. Ez egy ésszerű megoldás, a parlament arra való hogy mindenki elmondhassa az álláspontját, remélem, hogy meglesz ehhez a kétharmados parlamenti többség - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a Fidesz keddi elnökségi ülésén úgy vélték, hogy az ország egyre mélyebb gazdasági, politikai és szociális válságát csak egy erős kormány tudja kezelni, erős kormány pedig kizárólag új választások nyomán születhet.

Ugyanakkor - folytatta - a mostani folyamatok, amelyek az MSZP, az SZDSZ és részben az MDF részvételével zajlanak, nem egy erős kormány megalakítása irányába mutatnak, mert "pártok közötti paktumok, mutyik eredményeképpen gyenge, illegitim és ingatag kormány jön létre". Mint mondta, az emberek elsöprő többsége az előre hozott választások pártján áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2009. március 24. 20:06
Igen és fessünk csikosra egy pónilovat az Orbánnak, a ló alá bili, hogy rádöbbenjen megint bilibe lóg a keze. Miről fecseg az első munkahelyes szijjártó? Ért ez egyáltalán valamihez?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását