2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány csak blöfföl?

Gyurcsány Ferenc a mai MSZP-kongresszuson felajánlotta a lemondását. A kormányfő végre meghallotta a nép szavát vagy ez is csak egy újabb taktikai húzás volt a részéről?
2009. március 21. szombat 14:56 - Kesjár Norbert
Rendhagyó MSZP-kogresszus

A Syma Rendezvénycsarnokban tartották meg a szocialisták a tisztújító kongresszusukat. Ez a tanácskozás előetesen nem ígért különösebb izgalmakat, hiszen a legjelentősebb pozícióra, az elnöki tisztségre csupán egy személy - a jelenlegi elnök, Gyurcsány Ferenc - páyázott.

Az elmúlt napokban azonban már lehetett jeleket felfedezni arra vonatkozólag, hogy ezúttal mégsem csupán "rutinmunka" vár a kongresszusa. A párt második vonalában ugyanis nagy mozgolódás volt. Előzetesen rengeteg jelölt volt az elnökségi pozíciókra, majd pár nap alatt többen is lemondtak a jelöltségről.

A kongresszus végülis délelőtt 10 órakor kezdődött, szigorú biztosítás mellett (rengeteg biztonsági őr és rendőr volt a helyszínen).

Gyurcsány meglepő bejelentése

Az előzetes programtervtől eltérően - a napirend megállapítása előtt - Gyurcsány Ferenc beszédével kezdődött a kongresszus.

A kormányfő beszédében kitért a jelenlegi magyarországi helyzetre, többször támadta az ellenzéket (főleg a Fideszt) és megismételte azt, amit március 15-én mondott, azaz, hogy "van mire büszkének lennünk".

Méltatta a kormány által elért eredményeket (például az autópályák építését, az oktatási és egészségügyi reformokat, a "segély helyett munkát" foglalkoztatáspolitikai koncepció előkészítését) és hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükség van a reformok folytatására, melyeket - szerinte - csak az állami takarékosság és a szociális felelősségvállalás elveinek érvényesítésével lehet megtenni.

Kiemelte, hogy mindezek ellenére mára nehéz helyzetbe jutott az ország, mert a gazdasági válság és a "2002 és 2006 közötti hibás gazdaságpolitika" legyengítette.
Majd hozzátette: jelenleg sokan fogalmazták meg, hogy egyedül ő az oka mindennek.

Ezért meglepő bejelentést tett: kész megszüntetni ezt az akadályt (azaz kész lemondani a miniszterelnöki pozícióról).

Gyurcsány Ferenc a lemondás technikai megvalósítását is elmondta. Szerinte a parlamenti pártok frakcióvezetőinek kellene egy alkalmas személyt találniuk a következő két hétben, akit majd az akkor megtartandó rendkívüli MSZP-kongresszusnak is meg kellene választania.

Mindezek után Gyurcsány kész lenne konstruktív bizalmatlansági indítványt benyújtani maga ellen, ebben pedig megjelölné ezt az utódot is.

A villámcsapás-szerű bejelentés hatására a kongresszusi küldöttek felállva, vastapssal jutalmazták e szavakat.

A bejelentéssel "természetesen" felborult az eredeti napirend, sőt, le is rövidült a kongresszus, ami így mindössze egy napig tart, a továbbiakban zárt ülés keretében határoznak a személyi, politikai kérdésekről.

Miért?

Gyurcsány Ferenc lemondási javaslatát a küldöttek üdvözölték, a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz szerint azonban ez is csak egy sima blöff.

Tény, hogy Gyurcsány a lemondási hajlandóságával a parlamenti pártok kezébe adta az új kormányfő kiválasztásának jogát, viszont azzal, hogy nem "lemond", hanem konstruktív bizalmatlansági indítványt terjeszt elő, szinte megoldhatatlan feladat elé állítja őket.

Abban ugyanis, hogy ki legyen az utód, legalább egy párttal meg kell egyeznie az MSZP-nek, illetve olyan utód nem lehetséges, aki nem felel meg a szocialistáknak.

A legvalószínűbb, hogy újra az SZDSZ-szel fognak megállapodni (bár vélhetően velük is nehéz lenne), hiszen feltehetőleg sem a Fidesz, sem pedig az MDF személyi javaslata nem felelne meg nekik.

A változás esélye tehát továbbra is csekély, viszont a bejelentéssel Gyurcsány újabb politikai hasznot húzott, hiszen ezentúl mondhatja, hogy "én kész vagyok háttérbe vonulni az ország érdekében".

Sőt, még ha találnának is megfelelő személyt, vélhetően ő csak "elvinné a balhét" és a 2010-ben esedékes választásokon (miután elül a mostani válság vihara) újra lenne esélye a Gyurcsány vezette MSZP-nek a győzelemre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2009. március 21. 16:50
Éppen maguk írták meg, hogy ki lesz az új miniszterelnök: Bokros Lajos. Úgy tűnik, igazuk volt. Az MDF símán koalícióra lép az MSZP-vel és újra számíthatunk egy Bokros csomagra.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását