2024. május 18. - Erik, Alexandra

Potyautast vitt a Discovery

Váratlan útitársa volt a Discovery hét űrhajósának az űrrepülőgép indításakor: egy denevér - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
2009. március 19. csütörtök 07:47 - HírExtra
A NASA szerint a bőregér az űrsikló külső üzemanyagtartályán lógott, és a startkor is görcsösen kapaszkodott az űrjárműbe a floridai Kennedy űrrepülőtéren vasárnap.
"Az indításról készült felvételek elemzése megerősítette, hogy legalább addig ott volt, amíg az űrsikló elhagyta az indítóállást" - áll a Space.com internetes oldalon közzétett NASA-közleményben.

"A visszaszámlálás alatt többször is módosította testhelyzetét, és nem repült el." "Az infravörös felvételeken látható volt, hogy él, nincs megfagyva, mint ahogy sokan gondolhatták volna" - olvasható a közleményben.

A szakértők szerint az állat megsérülhetett, amikor rászállt a 2 millió liter igen alacsony hőfokú folyékony hidrogént tartalmazó tartályra. Senki nem tudja, mi lett a sorsa, de a NASA szerint űrhajós kalandja igen rövid lehetett, és elpusztult, amikor a Discovery a Nemzetközi Űrállomás felé tartva emelkedni kezdett.

A hét űrhajós sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra, őket viszont más kellemetlenség érte: a súlytalanság körülményei közepette nem működött a frissiben összeszerelt szobakerékpár. Az edzőgép, amely egyben ergométer (az izom munkateljesítményét mérő készülék) is, az erőnlét karbantartásához szükséges gyakorlatok elvégzésére és mérésére szolgál. John Phillips űrhajós elmondta: a készülék összeszerelése igen bonyolult, vélhetően valamit nem pontosan raktak össze, ezért nem működtek az áttételek.

A súlytalanságban az emberi izom elsorvad, a csontok veszítenek rugalmasságukból és szilárdságukból. Ezért kötelezi a NASA napi kétórás fizikai terhelésre az űrhajósokat az űrutazás alatt. Az űrállomáson több edzőgép van, így az űrhajósok a szobakerékpár-ergométer híján is elvégezhetik az előírt gyakorlatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását