2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csak fel ne robbanjon a Discovery

Az amerikai űrkutatási hivatal vasárnap lötte fel a Discovery űrsiklót, amelynek indítását szerdán le kellett állítani.
2009. március 16. hétfő 07:34 - HírExtra
"Nem, ez nem megszokott" - válaszolta az űrsikló indításáért felelős Mike Leinbach arra a kérdésre, hogy normálisnak számít-e egy szivárgási probléma megoldása nélkül repülni.

Egy másik NASA tisztségviselő elmondta, hogy a szivárgás a földi feltöltő rendszerben volt és nem az űrsiklón, vagy a külső üzemanyagtartályokon.

A NASA mérnökei mindnet megtettek, amit lehet: kicseréltek minden berendezést az üzemanyagtöltő rendszerben és most várnak, hogy a hiba újra előjön-e, vagy sem. Ha igen, akkor újra leállítják az indítást.

A Discovery indítását néhány órával a szerdára kitűzött időpont előtt állították le, mert szivárgást észleltek az űrsikló külső üzemanyagtartályának feltöltésekor.

A tartály ekkor már több mint háromnegyed részig tele volt, de a hiba okának felderítéséhez le kell ereszteni az üzemanyag-tartályból a mínusz 252 fokos folyékony hidrogént és oxigént.

Az űrsiklót a tervek szerint helyi idő szerint este háromnegyed nyolc órakor (közép-európai idő szerint hétfő, hajnali háromnegyed egy óra) indítják el a floridai Kennedy Űrközpontból.

Az időjárás előrejelzések szerint nyolcvan százalék esély van arra, hogy az időjárás megfelelő lesz az indításhoz.

A Nemzetközi Űrállomásra induló űrsikló indítására keddig van lehetősége a NASA-nak, mert utána már nem lenne idő küldetésének végrehajtására az orosz Szojuz űrhajó érkezéséig.

Fontos munkát kellene elvégezni

A Discovery hét asztronautát - köztük egy japán űrhajóst - visz a Nemzetközi Űrállomásra, hogy felszereljék az űrbázis utolsó, negyedik pár napelemtábláját.

Ennek eredményeképp olyan mértékben bővülhet az áramellátás az űrállomáson, hogy az alkalmas lesz 3 helyett 6 űrhajós állandó ott-tartózkodására, valamint a 2008-ban beszerelt európai és japán laboratórium működtetésére.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását