2024. május 6. - Ivett, Frida

Most kiderül, miért is nem csökkentik a politikusok számát?

Egyesek kétkamarás Parlamentet akarnak, mások jónak tartják a HVG javaslatát, megint mások csak számokkal dobálódznak. A HírExtra utánajárt, hogy is gondolják ezt a jelenlegi politika erők.
2009. március 19. csütörtök 18:49 - Pásztor Balázs

KDNP: Kommunikációs összeomlás

Bár hétfőn sikerült értesíteni őket kérdésünkről, de arra a mai napig nem reagáltak. Ráadásul a KDNP sajtóosztálya mind mobil, mind vonalas telefonon teljességgel elérhetetlen az e-mail rendszerük meg „gondokkal küszködik”.

Jobbik: Kétkamarás parlamentet

Balczó Zoltán
alelnök megkeresésünkre elmondta, hogy a Jobbik azért nem foglalkozik a javaslattal, mert sokkal nagyobb volumenű választási átalakításban gondolkodik: alkotmánymódosítás és kétkamarás országgyűlés létrehozása. Ám személyes véleménye az van, mivel négy évig képviselő volt az 1998-2002-es ciklusban, ráadásul a Választási Reform Bizottság munkájában is részt vett. Tapasztalatai szerint nem lehet megegyezés az ügyben a pártok közt, hisz javaslataikat csak azért veszik elő, hogy az embereknek elmondhassák: én megtenném, én csökkenteném a létszámot - miközben száz százalékig tudják, hogy azokkal meg sem próbálnak konszenzusra jutni.

Maga a javaslat véleménye szerint megnöveli az egyéni képviselők szerepét, ami viszonylag erőteljes változás. „Az, hogy a megyei listát áthelyezi országos listára, további pontos elemzést igényel a pártok közötti mandátumelosztás kérdésében. A javaslat egésze átfogó változást nem okoz.” Már Zárug Péter Farkas politológus (nem ő az egyetlen – a szerk.) világosan megmondta, hogy a költségvetésben nem eredményezne jelentős változást, csak az emberek politikus-ellenességét szeretnék kielégíteni -mondta. Állítja, maga a javaslat azért született hogy a kérdés holdpontról elmozduljon, de ez nem elég.

Lehet Más a Politika: Csak a hangsúlyokkal van a baj


Schiffer András szerint a javaslat közel áll a párt elképzeléseihez. A dokumentum főleg azon megállapítása nagyon fontos - mivel ez egy jelzés a politikai elitnek -, hogy „nem a gombhoz kell varrni a kabátot”, tehát nem a számcsökkentéshez kell egy rendszert kitalálni, hanem fordítva. Helyesen állapítja meg azt is, hogy a választási rendszer alkotmánnyal szembehelyezkedő részeit fel kell számolni, hisz ez erősítik a polgárok politikától való elidegenedettségét is - közli. Ez mindenképpen egy lehetséges alternatíva, csupán a hangsúlyokkal vannak gondok.

Mi azt gondoljuk, hogy a feltárt alkotmányossági anomáliáknál is fontosabb az olyan változtatásokat eszközöljenek, amik a politikai mezőt felszabadítanák. Konkrétan: a kopogtatócédula-rendszer eltörlése, a bejutási küszöb 3 százalékra való csökkentése. Viszont van egy elem, ami nem jelenik meg a HVG-Medián javaslatában, ami az LMP szerint rendkívüli fontossággal bír. Mivel a pártokon belül sincs konkrét politikai verseny, és az elit megkövesedett a helyére, így mi azt javasoljuk hogy ír és ausztrál mintára a szavazók dönthessenek a listák helyezéseiről, így érdemben befolyásolják azt. Ez lehetséges úgy, hogy a szavazó állítsa össze a pártlista neki tetsző sorrendjét, de úgy is, hogy kap egy listát a jelölt politikusokkal, és párttól függetlenül dönti el, hogy ő kit hova rakna.

Political Capital: Továbbra is hiányzik a politikai akarat


A HírExtra által összegyűjtött pártvélemények megerősítették a Political Capital álláspontját, miszerint nincs meg a kellő politikai akarat a választási rendszer megreformálására. Ehhez ugyanis kétharmados döntés szükséges, így a Fidesz és az MSZP megállapodása nélkülözhetetlen (a kispártok több megoldásra is nyitottnak tűnnek, a szűk keresztmetszetet azonban nem ők jelentik). A legnagyobb ellenzéki párt elképzeléseiről annyi ismert, hogy 200 főben maximálná a képviselők számát, ennek módját azonban továbbra sem tárja a nyilvánosság elé, sőt az utóbbi időben kidolgozott számos reformjavaslat egyikéhez sem fűzött szakmailag értékelhető kommentárt.

Az MSZP részéről sincs meg a tényleges politikai akarat a megegyezésre, amit a miniszterelnök által februárban bejelentett reformjavaslat bizonyít: a választókerületek megszüntetésével olyan koncepciót tett le az asztalra, amely nyilvánvalóan nem lehetett elfogadható a pártstruktúráját a 176 egyéni választókerületre ráépített Fidesz számára. Wiener György a HírExtrának adott válaszából sem olvasható ki a megegyezés szándéka, pedig a Medián kezdeményezése kiküszöbölné a területi listák diszfunkcionalitását; ez pedig az MSZP által is szorgalmazott arányosítás felé mutatna.

Amíg a pártok nem lépnek ki a létszám-csapdából, és csak előzetesen nem egyeztetett reformjavaslatokkal állnak elő, nem várható érdemi előrelépés a választási reform ügyében. Kérdéses, hogy szükség van-e egyáltalán átfogó választási reformra. A választókerületek között kialakult, az egyenlő választójog elvét sértő aránytalanságok kiküszöbölése viszont sürgősen megoldásért kiált.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását