2024. április 28. - Valéria

A pártok nem akarnak módosítani

Nincs akarat a pártok részéről a választási rendszer átalakítására a Political Capital (PC) pénteken közzétett elemzése szerint. Az MTI-nek megküldött dokumentum írói úgy látják: a képviselői létszámcsökkentés népszerű politikai üzenet ugyan, ám nem tenné
2009. március 13. péntek 11:53 - HírExtra
A rendszer átalakításával összefüggésben a PC arra mutat rá, hogy egyik politikai erő sem reagált a Medián és a HVG reformjavaslataira, pedig azok nem sértettek volna politikai érdekeket.

A politikai elemző cég emlékeztet: az utóbbi hónapokban a nyilvánosságban felerősödött a választási rendszer reformjának igénye. Ezek okai között említette a választókerületek között kialakult, az egyenlő választójog elvét sértő súlyos aránytalanságokat, a jelöltállítás körüli látványos visszaéléseket és botrányokat, valamint a kisebb létszámú parlamentre vonatkozó demagóg ígéretlicitet.

Mint írták, az említett Medián-HVG koncepció legnagyobb erénye az, hogy nem száll be az Országgyűlés létszámáról folytatott demagóg vitába. A PC erre utalva közölte: egyetért a javaslat készítőivel abban, hogy a politikusok évek óta tartó "kisebbparlamentezése" a választójogi reform elindításának egyik legnagyobb gátja.

A képviselői létszám csökkentése népszerű politikai üzenet, de jelentős megtakarítást nem jelentene a költségvetés számára - fogalmaztak.

A Medián és a HVG választásirendszer-reformjavaslata szerint a parlamenti képviselőhelyek száma mindössze 67-tel, 386-ról 319-re csökkenne úgy, hogy területi listáról nem, csak országos listáról lehetne összesen 148 mandátumot szerezni. Az egyéni választókerületek számát azonban szinte változatlanul hagynák; 176 helyett csak 171 mandátumot lehetne elnyerni.

A PC álláspontja szerint a képviselők száma irreleváns kérdés. A jelenlegi választási rendszer működésében két alapvető problémát látnak; az egyik az, hogy a választás folyamata, a szavazatok hasznosulása átláthatatlan a választók számára, a másik pedig az, hogy a választási eredmény "nehezen kalkulálható" a politikai erők számára. Utaltak arra, hogy a mostani rendszer akár "rendkívül aránytalan", akár pedig "majdnem teljesen arányos" eredményt ugyanúgy produkálhat.

A PC összegzése szerint ma nincs politikai akarat a választási rendszer megreformálására, és a pártok által - előkészítő háttértárgyalások nélkül - kezdeményezett változtatások kizárólag a nyilvánosságnak szólnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását