2024. május 20. - Bernát, Felícia

Megdöbbentő átalakulás

Lerobbant lakótelepek, parkolóvá alakított közparkok, piaccá alakított aluljárók - többek között ilyen képek és a hozzájuk szorosan kapcsolódó háttértörténetek fogadják a látogatókat a budapesti Levéltárban kedd este megnyílt, Barangolás Kelet-Közép-Európ
2009. március 18. szerda 06:25 - HírExtra
"A jó kép az, amikor nem vagyunk kíváncsiak arra, hogy mi van a kép határain kívül" - idézte egy fotográfus-kurátor szavait Török András, a Nagy Budapest Törzsasztal titkára. A Mai Manó Ház egykori igazgatója hozzátette, hogy a tárlaton bemutatott képek esetében "elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi van a képen kívül", ami bizonyítja, hogy "készítőjük nem fotóművész, viszont elsőrangú társadalomkutató".

"Engem valóban az érdekel, ami a kép határain kívül található, elsősorban az okok, a háttérben meghúzódó társadalmi folyamatok fontosak a számomra" - mondta el Tosics András, szociológus és városkutató, a fotók készítője.

A különböző témakörök mentén elrendezett fotók többek között Albániában, Romániában, az egykori NDK-ban, Bulgáriában és Magyarországon készültek, és a "(poszt-)szocialista városok drámai átalakulását" illusztrálják.

Egyebek mellett látható itt "pincebolt", ami a kapitalizmussal együtt járó óriási árumennyiség és a korábbi rendszer bolthelyiséghiányának ellentmondásából nőtte ki magát, itt-ott a lakók által felújított, de összességében szörnyű állapotban lévő lakótelepi ház, illetve aluljáróban kialakított szórakozóhely, a pestiek számára ismerős Cha-cha-cha.

A szeptember 1-ig megtekinthető kiállítás megnyitóján jelen volt Demszky Gábor is, aki Budapest dinamikus fejlődéséről tartott rövid beszédet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását