2024. április 26. - Ervin

Az első szén-dioxid nélküli nemzet

Teljes mértékben áttér a megújuló energiaforrások használatára a Maldív-szigetek, hogy ezáltal váljon az első szén-dioxid-semleges nemzetté, és egyúttal harcoljon a szigetvilág egyes részeit elsüllyedéssel fenyegető klímaváltozás ellen.
2009. március 17. kedd 08:35 - HírExtra
Az ország elnöke, Mohamed Nasíd elmondta, az Indiai-óceánon található szigetek a kőolajról áttérnek a nap-, és szélenergia hasznosítására, valamint EU-s szén-dioxid-kvótákat fognak venni és "elpusztítani", hogy ezzel ellensúlyozzák az üdülőparadicsomba érkező repülőgépek által kibocsátott káros anyagokat.

"A klímaváltozás mindannyiunkat fenyeget. Az országoknak együtt kell működniük a világgazdaság egészének szén-dioxid-mentesítése érdekében. Tudjuk, hogy az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése lehetséges, és a Maldív-szigetek részt kívánnak venni ebben" - nyilatkozta Nasíd.

Az 1,1 milliárd dollárt felölelő terv 155 darab szélturbina felállításáról szól, amelyek mindegyike 1,5 megawattnyi energiát termel, és ezzel fél négyzetkilométeren elterülő napelemet lát el, amely kielégíti a szigetvilág 385 ezer fős lakosságának igényeit.

A Maldív-szigetek gazdasága majdnem teljes egészében a halászatra és a turizmusra épül, így az ebből származó éves bevétel sem több nagyjából 800 millió dollárnál.

Klímakutatók szerint, a tengerszint további emelkedése miatt a Maldív-szigetek (körülbelül 1200 sziget) közül rengeteg eltűnhet, mivel sokuk alig másfél méterrel emelkedik ki a vízből. Az előzetes becslésekhez képest, a klímaváltozás folyamata felgyorsult - hívta fel a figyelmet a szakértők múlt héten Koppenhágában tartott találkozója. Véleményük szerint a gleccserek és jégtakarók olvadása akár egy méterrel is növelheti a tengerszint magasságát a század végére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását