2024. május 7. - Gizella

Tudta? Az ön pamutpólója is szennyezi a környezetet!

Meglepően nagy egy Kínában előállított póló "ökológiai lábnyoma": gyártása során és amíg eljut a vevőig, 6 kilogramm széndioxid, vagyis a póló tömegének hússzorosa kerül a levegőbe - állapította meg az egyik textilipari szaklap.
2009. január 17. szombat 12:00 - Hírextra
Az utóbbi évtizedekben gyakorlattá vált, hogy a textilárukat kilométerek ezrein át utaztatják a gyártók a vevőkig, hogy minél olcsóbb, például távol-keleti termelőt találjanak. Nem csak a szállítás szennyezi nagy mértékben a levegőt, hanem a színezés is - idézte Hans Flurit, a Boss divatcég nemrég kinevezett logisztikai vezetőjét a DivatMarketing című magyar szaklap.

Fluri egy konferencián annak a szándékának adott hangot, hogy "nyomon akarjuk követni a blúzaink útját", és alogisztika teljes átgondolását sürgette. Ezt részben megtette az elektronikus kereskedelem, ám a blúzt valahogy mégis el kell juttatni a vevőhöz. Ma már az olasz világmárkák is szorgos szingapúri vagy malajziai női kezekre bízzák a gyöngyözést és más, jó szemet és fürge ujjakat kívánó munkát, hiszen a Ázsiában mindezt sokkal olcsóbban végzik el, mint az olasz munkások.

Sokszor Közép-Kelet-Európában van a nagy logisztikai raktár, oda futnak be a Távol-Keleten gyártatott holmik, hogy újból elinduljanak valamelyik fejlett nyugati állam bevásárlóközpontjaiba.

A logisztikai cégeket egy nap a környezet legnagyobb szennyezőiként vonják majd felelősségre - jósolták a szakmai tanácskozáson. Egyelőre nem tudni, merre van a kiút, annyit azonban megállapítottak, hogy egyre nagyobb problémát fog okozni, hogy a divatérzékeny textiláruk életciklusa rövid, a szállítás pedig a növekvő energiaköltségek miatt drágább. Lehet, hogy 50 év múlva ezek a szempontok magától értetődően erősebb érvek lesznek, mint az egyes teendők kiszervezésének nyeresége és a Távol-Kelet munkával való ellátása. Az "ökológiai lábnyom" majdani mértékéről még elképzelés sincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását