2024. május 12. - Pongrác

Előkerült Shakespeare első színháza?

Valószínűleg Shakespeare első színházának maradványaira találtak rá a régészek tavaly nyáron, a londoni Shoreditch környékén végzett ásatások során - tette közzé internetes oldalán a BBC News.
2009. március 9. hétfő 20:02 - HírExtra
A Museum of London régészei szerint a romok valószínűleg az 1576-ban épült eredeti Globe színház maradványai lehetnek, ahol maga Shakespeare is gyakorta színpadra állt, és amely a Rómeó és Júlia ősbemutatójának helyszíne volt. A területen, amely jelenleg a Tower Theater Company tulajdonában van, a tervek szerint 2012-re egy új színház nyitja majd meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az ásatásokat végző múzeum egyik szakembere, Taryn Nixon elmondása szerint a régészek csapata a sokszög alakú színház falának egyik íves részére találhatott rá. Másfél méterrel az utca szintje alatt a színpad irányába lejtősen haladó nézőtér húzódik, amely egykor hatalmas tömegeknek biztosított állóhelyeket. A régészek ugyanakkor attól félnek, hogy magát a színpadot már maga alá temette egy lakótelep.

Taryn Nixon a BBC-nek elmondta, hogy az egykori színház a város peremén, a "bűnös külváros" területén épült meg. London akkori főpolgármestere elrendelte, hogy a városában semmilyen színházi előadást nem tarthatnak, így csak a külvárosi területeken lehetett találni valamivel vadabb és viccesebb programokat.

A színházat, mely valószínűleg Shakespeare "Lordkancellár Társulata" (The Lord Chamberlaine's Men) elnevezésű színészegyesületének adott otthont, James Burbage építette. Huszonöt évvel később azonban az épületet szétszedték, és darabról darabra átszállították a Temze keleti partjára, hogy ott felépítsék a Globe színházat, melynek rekonstruált változata 1990 óta áll nyitva az érdeklődők előtt.

A Tower Theater Company egy illetékese, Penny Tuerk szerint a Rómeó és Júlia, valamint a Hamlet egy korai változatának ősbemutatói mellett Shakespeare néhány vígjátékát, így a Szentivánéji álom premierjét is a most feltárt épületben tartották. "Hatalmas étvágy volt akkortájt a színházra. Az emberek csak úgy özönlöttek az előadásokra, és az ottaniak megpróbáltak mindent megragadni és színpadra állítani, amellyel lenyűgözhették a nézőket" - mondta a szakértő.

A Tower Theater Company azt tervezi, hogy eredeti állapotában őrzi meg a most feltárt régészeti leleteket, és köré építi fel az új színházat. Az intézmény illetékeseinek elmondása szerint az épület felépültével a londoni színház visszatér eredeti gyökereihez, és a jövőben színpadra lépő színészek leróhatják tiszteletüket Shakespeare előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását