2024. április 29. - Péter

Elképesztő! 300 millió éves agyat találtak

Kutatók rábukkantak a világ legrégebbi agyára: a megkövült halban talált szerv 300 millió éves.
2009. március 3. kedd 10:35 - HírExtra
"A megkövült agy igen ritka, és messze ez a legrégebbi példány" - mondta a leletről a New York-i természettudományi múzeum paleontológiai részlegének kurátora. "Puha szövetek is fosszilizálódtak a múltban, de általában izmok vagy olyan szervek, mint a vese" - áll a John Maisey által kiadott közleményben.

Maisey és kollegái az amerikai tudományos akadémia hivatalos folyóiratának (PNAS) internetes kiadásában számoltak be felfedezésükről. A megkövült halra Kansas államban találtak rá, majd a franciaországi Grenoble-ba küldték további, szinkrotronos vizsgálatokra. A fosszilizálódott halfaj a ma élő pöttyös macskahallal állt rokonságban. A vizsgálat során egy megkövült csomót találtak, további elemzések kimutatták, hogy az őshal agyáról van szó.

"Most már tudjuk, hogy az agyak is fennmaradhatnak a fosszilis leletekben, így elkezdhetjük a kutatást további darabok után. A korai gerincesek agyáról csak korlátozott ismereteink vannak, pedig az agy evolúciója a gerincesek történetében rejlik" - mondta Maisey, aki két francia szakemberrel számolt be a felfedezésről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását