2024. április 28. - Valéria

Fidesz: Magyarország a balfékség mértékegysége

A világgazdasági válság kezelésében a balfékség mértékeként emlegetik Magyarországot több európai országban és az Egyesült Államokban is.
2009. február 28. szombat 16:13 - HírExtra
Az ellenzéki politikus szerint több külföldi országban elrettentő példaként hivatkoznak Magyarországra, és azt mondják, hogy így nem lehet válságot kezelni, mint itt.
A Fidesz azt gondolta, hogy a kormány újabb intézkedéssora reményt fog táplálni a lakosság, a vállalkozások számára, azonban az összeállított "reménytelenség csomag" alkalmatlan a válság kezelésére - közölte Pelczné Gáll Ildikó.

A legnagyobb ellenzéki párt alelnöke úgy fogalmazott: európai mércével mérve szánalmas, hogy a magyar kormány propaganda füzettel és roadshow-val próbál felülkerekedni a válságon. Hozzáfűzte: a környező országok, az Európai Unió többi tagállama - Magyarországgal ellentétben - hathatós, érdemi, azonnali intézkedéseket hozott a válság kezelésére.

A Fidesz az adó- és kamatcsökkentéssel, az üzleti környezet javításával, a bürokrácia csökkentésével, valamint a munkahelyek megőrzésével tenne a válság ellen, a kormány viszont ezeknek éppen az ellenkezőjét teszi - fejtette ki.

Pelczné Gáll Ildikó szerint példátlan nagyságú, 8,6 százalékos a munkanélküliségi ráta az Eurostat adatai szerint, az állástalanok száma pedig 509 ezer az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb nyilvántartása szerint.

(A Központi Statisztikai Hivatal pénteken publikált adatai szerint a munkanélküliségi ráta 8,4 százalék, az állástalanok száma pedig 351 ezer fő volt a 2008. november és 2009. január közötti időszakban.)

Az alelnök arról is szólt, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 6 milliárd forintja "kézen-közön eltűnt" és nem lehet tudni, hogy mely vállalkozások jutottak belőle forráshoz.

A politikus álláspontja szerint tapasztalatcserére van szükség azokkal az országokkal, amelyek jól csinálják. "Ezt az utat járja a Fidesz elnöke" - fűzte hozzá, utalva külföldi tárgyalásaira. Hangsúlyozta, hogy a lehető leggyorsabban be kell vezetni Magyarországon azokat a gyakorlatokat, amelyek ezekben az államokban már alkalmasnak bizonyultak a válságkezelésben.

Daróczi Dávid reagálásában emlékeztetett rá: Pelczné Gáll Ildikó saját pártelnökének, Orbán Viktornak és az Európai Bizottság elnökének mond ellent.

Orbán Viktor külföldi turnéján támogatta Gyurcsány Ferenc javaslatait, szó szerint megismételte például Angela Merkel német kancellárnál járva a miniszterelnök közép-európai bankokat megsegítő javaslatait. Barroso bizottsági elnök pedig - mikor a héten Gyurcsány Ferenccel tárgyalt - megerősítette, hogy álláspontja szerint Magyarország helyes lépéseket tesz a válság csökkentése érdekében - idézte fel a kormányszóvivő.

Hozzátette: "Ha ezek után Pelczné Gáll Ildikó idehaza mást kommunikál, mint amit pártelnöke külföldön, akkor annak kizárólag egy oka lehet, az, hogy a Fidesz a belpolitikában nem az ország érdekeivel, hanem a saját hatalmi törekvéseivel foglalkozik"

A kormányszóvivő szerint ebben a helyzetben "az a felelős magatartás, amit Orbán Viktor külföldön csinál: függetlenül a saját pártpolitikai érdekeitől, beáll Gyurcsány Ferenc mögé és támogatja javaslatait".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. március 2. 07:08
sharapova2008
2009. március 2. 07:07
Pelczné még a papagájkórus egyik tagjaként a legostobábbak közé tartozik:sem alaptudása,sem intelligenciája nincs meg ahhoz,hogy hitelesen nyilatkozzon!!!
thurvj97
2009. február 28. 16:47
Tévedsz "Zsuzsi". Az az Orbáné, de nem ékkel. A többit sejtheted!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását