2024. május 19. - Ivó, Milán

Szenzációs lelet: másfél millió éves emberi lábnyom

Másfélmillió évvel ezelőtt sétált végig ősünk Kelet-Afrika homokos síkságán, hátrahagyva lábnyomait, amelyek a "modern" felegyenesedett járás legkorábbi bizonyítékaként értékelnek a tudósok.
2009. február 27. péntek 20:03 - HírExtra
A lábnyomokra a megkövesedett üledékben bukkantak Kenya északi részén, Ileret közelében.A nemzetközi kutatócsoport szerint, amely a leletről a Science legújabb számában számol be, a lábnyomokat a Homo erectus, a "felegyenesedett ember", más néven: Homo ergaster, azaz "munkás ember" hagyta hátra.

A Homo erectus az előemberek közé tartozik, mintegy 1,8 millió évvel ezelőtt jelent meg és körülbelül 200 000 évvel ezelőtt tűnt el. Afrikában alakult ki, de eljutott Ázsia és Európa területeire is. Őt tartják a modern ember, a Homo sapiens ősének, amely 200 ezer éve jelent meg.

A tudósok több személytől származó lábnyomokra bukkantak, köztük egy gyerekére. A kutatást irányító Matthew Bennett, a Bournemouth-i Egyetem professzora szerint a lábnyomok azt bizonyítják, hogy "gazdáik" anatómiailag "modern" lábfejjel rendelkeztek. Az öregujjuk a többi lábujjal volt párhuzamos, ellentétben a majmokkal, akiknek lábujjai fogásra, fogódzásra alkalmasak, lehetővé téve a fákon való közlekedést.

A modern emberéhez hasonlított a lábfej boltozata, a rövid ujjak, amelyek mind-mind arról tanúskodnak, hogy az érintettek felegyenesedve, két lábon jártak.

David Braun, a Fokvárosi Egyetem kutatója szerint, aki szintén részese volt a vizsgálatnak, ezek a lábnyomok bármelyikünktől származhatnának, ha végigsétálunk a homokos strandon.

A lábnyomok mérete és mélysége, a köztük lévő távolság alapján a tudósok kiszámították az egyének magasságát, amely körülbelül 175 centiméter lehetett.
A legrégebbi ismert lábnyomok 3,75 millió évesek, Tanzániában bukkantak rájuk, s a hominidák családjához tartozó Australopithecus-é voltak. S bár a lábnyomokból ítélve már két lábon közlekedett, a lábfej haránt és hosszanti boltozata kisebb volt, az öregujj pedig a majmokhoz hasonlóan elállt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását