2024. május 5. - Györgyi

Rendőri jogok a béka segge alatt?

Önmagában az, hogy valakinek kopaszra nyírt a feje, kigyúrt az alkata, tetovált a teste és drága terepjáróban utazik, még nem ok a rendőrségi fellépésre - mondta Németh Zsolt kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanára, akit a rendőrséget ért kritikákról
2009. február 13. péntek 07:48 - Hírextra
Sokszor azért elégedetlenek az emberek a rendőrséggel, mert a lakosság nagyon szeretne rendet csinálni és túlságosan gyakran akarja igénybe venni a rendőrséget, olyankor is, amikor annak nincs törvényes eszköze és felhatalmazása fellépni - mondta Németh Zsolt.

A tavaly nyári siófoki roma-felvonulással kapcsolatban hangsúlyozta: nem tudja konkrétan, hogy miként intézkedtek a helyi rendőrök. De az eljárás - amikor bejelentést kapnak a rendőrök - az, hogy a törvény által adott eszközökkel megkísérlik feltárni, mit csinálnak, hogyan élnek, miből gazdagok ezek az emberek. Hiába a fenyegető kinézet, lehet, hogy rendőri eszközökkel mást nem lehet kideríteni róluk.

A rendőrök csak akkor gyűjthetnek információkat valakiről, ha annak megvan a törvény által meghatározott alapja, tehát konkrét információjuk van valamely bűnös magatartásról. Ha nincs, a rendőrség "nem szimatolhat, nem nyúlhat hozzá a polgárhoz" - mondta a kriminológus.
"Az, hogy valaki hangoskodik, bömbölteti az autóban lévő rádiót, nem tetszik ahogy él vagy viselkedik, a jogállami demokráciában el kell tudni viselni". A rendőrség csak akkor működhet, ha annak törvényi feltétele megvan.

A kriminológus azt javasolja, hogy ha valaki bűncselekmény áldozata lett, az menjen be a rendőrségre és tegyen feljelentést. Ha az ilyen bejelentésre nem reagálnak, akkor lehet a rendőrség tehetetlenségéről beszélni. "De csak úgy bele a vakvilágba, hogy mi félünk, meg itt emberek futkároznak, mászkálnak, ilyesmiről felelőtlenség beszélni" - tette hozzá.

Azzal a kritikával kapcsolatban, hogy a rendőrök nem mernek egyes esetekben intézkedni, elmondta: "lehet, hogy van az országban egy vagy két rendőr, aki ilyen, de az biztos, hogy a többség nem ilyen". Az a megállapítás, hogy a hétköznapi embert gyakran "vegzálják", de az igazi bűnelkövetőt meg nem merik, nem igaz - mondta. A rendőrök rendelkeznek fegyverrel, járművel, infrastruktúrával, hírösszeköttetéssel, azonnal riasztani tudják egymást. Viszont ha a jogszabályok miatt nem léphetnek közbe, akkor keletkezhet olyan látszat, hogy félnek, de a kriminológus ezt látszatot nem látja igazoltnak.

Szerinte az összeesküvés-elméletek közé tartozik, hogy a rendőrök "a maffia tagjai, vagy részesedésük van". Mint mondta: ez egy nagyon jól szervezett hierarchikus szervezet, sok szint látja a beosztottak munkáját, a rendellenességeket. Van a rendőrségnek belső rendőrsége is, ez a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata; itt épp olyan technikával nyomoznak a rendőrök bűnei után, mint a rendőrök a bűnözők után. Ha valakinek konkrét panasza van, az tegyen bejelentést a rendőrségen, ha abban nem bízik, az ügyészségen. Ha abban sem, akkor írja meg az igazságügyi és rendészeti miniszternek azt, hogy mit tapasztal - mondta Németh Zsolt.

A kriminológus azonban hozzátette: az elmondottak nem jelentik azt, hogy minden rendben van a rendőrséggel, és ezt ők is és a lakosok is érzik. Van, amin változtatni kell, ezért készül az új rendészeti stratégia is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását