2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ombudsman és jogvédelem

A kezdeményező jogvédelem az adatvédelmi biztosi szerepfelfogás egyik új eleme - mondta a négy hónapja hivatalba lépett Jóri András ombudsman az adatvédelem napja alkalmából rendezett konferencián szerdán Budapesten. Az új megközelítésben az adatvédelmi b
2009. január 28. szerda 15:56 - Hírextra
Emellett fontosnak tartja az informatikai biztonságot és ennek részeként a párbeszédet az informatikai szakmával, a helyszíni ellenőrzést, továbbá a partnerséget az adatkezelőkkel mind az állami, mind pedig a magánszférában.

Jóri András emlékeztetett az Alkotmánybíróság 1991-es határozatára, amely szerint veszélyben van emberi méltóságunk, önrendelkezési szabadságunk, ha személyes adatainkkal nem rendelkezhetünk.

Mint mondta, ha kívülről megfigyelik a magánszférát, akkor ott nincs lehetőség szabad véleményformálásra, az egyén reflektálatlanul alkalmazkodik a többséghez, ezért is fontos a magánszféra védelme.

Az adatvédelem kialakulásának nemzetközi történetéről szólva a biztos elmondta: a folyamat az 1970-es években kezdődött a nagy adatbankok ellenőrzésével, majd a német alkotmánybíróság megadta a kezdő lökést az információs önrendelkezési jog kifejlődéséhez, melynek lényege, hogy mindenki maga rendelkezik személyes adatai felett, azokat csak hozzájárulásával kezelheti más.

Az 1990-es évek végén kiderült, hogy az informatikai környezet változása, a nagyteljesítményű, összekapcsolt számítógépek globalizált rendszere meghaladottá tette az addigi szabályozást. Erre reakcióként egyfelől kialakult az adatvédelmi jogok harmadik generációja, amely elsősorban technikai alapú szabályozást jelent, másfelől a legutóbbi években az a megközelítés, amelyben már egy-egy informatikai eszköz, például egy laptop válhat jogilag védetté, mert egy ember személyiségének lényeges vonásait rögzítheti - fejtette ki Jóri András.

Az adatvédelem előtt álló kihívásokról szólva az ombudsman lényeges problémának nevezte, hogyan érvényesül a célhoz kötöttség elve, s mit lehet kezdeni a kultúraközi konszenzus hiányával - például az Egyesült Államokban az európai értelemben vett szigorú adatvédelem alig-alig létezik.

Peszleg Tibor rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztályának munkatársa előadásában azt hangsúlyozta, hogy az adatvédelem nemcsak a magasan kvalifikált értelmiségiek "játéka", de "kőkemény üzlet is", s annak nemzetgazdasági szinten is van jogosultsága.

Példaként említette, hogy a szerzői jogok terén csak a filmekkel kapcsolatos jogsértések Magyarországon egyetlen évben több mint százmillió dollárnyi kárt okoztak. Az úgynevezett nigériai csalásokkal szerzett illegális jövedelem pedig az afrikai ország GDP-jének az olaj-és a kakaókereskedelem után a harmadik legnagyobb bevételi forrása.

A szakember elmondta: 2007-ben Észtország közigazgatása és nagybankjai ellen az interneten olyan túlterheléses támadás indult, amely napokra ellehetetlenítette az érintett intézményeket. A bankkártya-adatokkal való kereskedelemre pedig jellemző, hogy ezzel egy orosz hacker két év alatt 11 millió dollárt keresett.

El lehet képzelni, hogy azok, akik az ellopott bankkártya-adatokkal visszaéltek, mennyit kereshettek - jegyezte meg Peszleg Tibor.

Az internetes személyiséglopás terjed Magyarországon, például iwiw-adatokkal lehet így visszaélni. Ilyenkor az áldozat jó hírével élnek vissza, gyakorlatilag azt lopják el, ez megtörténhet egy üzleti portálon is egy jól bevezetett, bizalmat keltő név esetén.

A számítógépes internetes visszaélésekkel kapcsolatos jogi eszközökről szólva a szakember úgy fogalmazott: a személyes adatokkal ma Magyarországon szinte büntetlenül lehet visszaélni, ezért szükség lehet a büntető törvénykönyv módosítására, esetleg az adatvédelmi biztos hatáskörének bővítésére, és arra, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a lehetséges veszélyekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását