2024. május 14. - Bonifác

"Tízmilliók tűntek el" - csúnya ügy lett az MTV Étterméből

Egyre több érdekesség derül ki Az étterem címmel éppen szünetelő MTV-s műsorral kapcsolatban. Ki vert át kit, és ki nem fizetett? Pénz, átverés és csalás. Az MTV-nél ugyanakkor nem szívesen beszélnek, a gyártó cég „illetékese”, Vermes János mé
2009. február 10. kedd 18:01 - Gedei Szilárd


Hol a pénz?

Válaszoltak...
Tájékoztatás az Étterem nevű produkcióról
Az Étterem nevű produkció képernyőn megjelenítésére (23 alkalom) az MTV koprodukciós szerződést kötött, tőkével nem, hanem adásidővel és archív anyagokkal támogatva azt. A szerződés előkészítése során az MTV körültekintően járt el, a szerződés aláírásra megküldésének időpontjában a cég (Mann-Holding Kft.) még nem állt felszámolás alatt.
A műsor tematikáját, tartalmát előkészítő egyeztetéseken természetesen az MTV is képviseltette magát. A műsor szakmai felügyeletére az MTV-ben Kapuvári Gábor kapott megbízást, aki feladatát felelősséggel és felkészülten látja el.
A műsor pillanatnyilag szünetel. A folytatásról a felmerült problémák tisztázása után tud információt adni a Magyar Televízió.
A műsorral kapcsolatban felmerült pénzügyi kérdésekre az MTV – mivel a produkció finanszírozása az MTV-től független – nem hivatott válaszolni.
MTV – Sajtóiroda
Kótainak volt pénze addig, amíg az első két adás forgatási költségeit ki nem fizette. Vermesnek nem volt soha egy fillérje sem. Ő csak a Mann-Holding nevében ígérgetett. Azóta sem fizettek. Kótai is azt ígérte, hogy január közepén leülünk, és kifizeti az alkotókat, a stábot meg a szereplőket, és Vermes János is azt mondta. Azóta viszont egyikük sem jelentkezett”- tudtuk meg bennfentes emberünktől, aki azonban ennél sokkal belsőbb információkat is megosztott a HírExtrával.

„Az MTV-sek azt az ultimátumot adták Vermeséknek, hogy addig, amíg nem lesznek az alkotók korrektül kifizetve nem fog újra műsorba menni Az étterem. Ez még eddig nem történt meg. Abban az esetben, ha nem fizetnek ki minket, az lesz az első dolgom, miután megtudom, hogy adásba menne a műsor, hogy írunk Medveczkynek, a tévé elnökhelyettesének és a többi vezetőnek, hogy nem vagyunk kifizetve” – osztotta meg taktikáját a pénzét a többi stábtaggal együtt hiába váró tévés.

S hogy miért nem hajlik az MTV a megállapodásra Vermesékkel? Információink szerint azért nem, mert az MTV-nél is rájöttek arra, hogy „Vermes komolytalanul játszik”. „Én már arról is lemondtam, hogy valaha megkapom a pénzemet. Ki fizetne ki valakinek egy olyan összeget, amiről nem írtak szerződést?” – tette fel a kérdést a gyártásban tevékeny szerepet vállaló forrásunk.

A pénzügyi balhé miértje már egyre jobban érthető, az MTV számára kínosabb kérdés viszont az, hogy ki a felelős az MTV-nél ezért a rosszul sikerült produkcióért?

„Úgy kezdődött, hogy leszólt a Czeglédi László-Ladvánszky György duó (az ORTT-hez erősen kötődő nagyhatalmú emberek), hogy le kellene nyomni ezt a műsort. Ezután viszont a szórakoztató osztály egész korrektül járt el. Csakhogy utána levették a kezüket a műsorról, mert egy idő után látták, hogy ez nem az a műsor, amit kértek, amit előzőleg elfogadtak. Mondták is, hogy köszönik szépen, de nem kérik a műsort, mert nem úgy történtek a dolgok, ahogy azt a Vermes megígérte. Ugyanis először arról volt szó, hogy minden alkalommal más és más éttermekben fogjuk forgatni a műsort, de egy csomó más gyártási feltételt sem tudott megteremteni a producer, ez pedig egy idő után egyértelművé vált. Ezután állították rá a műsorra Kapuvári Gábort, mint válságmenedzsert és utána ezen a vonalon is halt el az egész” – vázolta föl portálunknak az ominózus műsor nem túl hosszú pályafutását forrásunk. Ebből talán már közelebb kerülünk a megfejtéshez, kimondani azonban még mindig nem mondta ki senki: ki a hunyó az MTV részéről a rosszul sikerült szerződés ügyében?



Az MTV nem az a cég

Vermes verme, amibe saját maga eshet bele
„Az első két adás valódi szellemi alkotóit Vermes János - miután elkészült a műsor - levetette a stáblistáról sumákban, és az adáskazettát már új nevekkel adták le az MTV-ben. Olyanokéval, akik nem dolgoztak a produkcióban, de később a harmadik adásra fel lettek kérve, kevesebb összegért. Ezzel én például az adás megnézésekor szembesültem. Azt gondolták a "producerek", hogy így nem tudjuk majd bizonyítani a munkánkat, és nem kell kifizetniük, de szerencsére az MTV-től az eredeti megrendelő, a Szórakoztató osztály főszerkesztője épp emiatt megőrizte az eredeti DVD-t , amin a valós alkotók nevei szerepelnek, egy esetleges perhez bizonyítékként” – nyilatkozta a HírExtrának a nevét elárulni nem kívánó televíziós műsorkészítő, aki tevékeny részt vállalt Az étterem első két adásának elkészítésében.
„Az MTV-ben nincsenek konkrét felelősök, ott mindenki tologatja a szart egymáshoz. Az egyik azt fogja mondani, hogy fehér, a másik meg hogy fekete, a harmadik meg hogy egyik sem. Nyilván Kapuvárinak kellett volna csinálnia a dolgát, hiszen őt nevezték ki a probléma megoldására. Az eredeti producert, Bányai Gábort ugyanis Vermesék az első két adás után kirúgták, illetve őt sem fizették ki. A harmadik adást még valahogy megcsinálták Kapuváriékkal. A negyedik adást pedig már nem is vállalta senki, hogy összerakja” – állítja a produkció egész kálváriáját nyomon követő bennfentesünk.

Azt is megtudtuk, hogy voltak ugyan próbálkozásai az MTV-nek, másik produkciós céghez akarták vinni a produkciót, de senki nem vállalta. „Kicsi ez a szakma, és ennek ez egész történetnek rossz híre lett. Hiába mondtuk Vermesnek, hogy ’pici ez a szakma János, ha nem fizettek, nem fogtok tudni semmit csinálni, nem fog senki szóba állni veletek’. S most itt tartunk…” – mondta el forrásunk.

Vermesre kenik?

Az tehát biztos, hogy többen jöttek ki rosszul pénzügyileg a történetből, mint jól. Információink szerint a legtöbbet Kótai bukta, ő ugyanis kifizetett már az elején hat millió forintot. A nagy összegű kifizetéseket azonban nem fizették ki, így ezt azok bukták el, akik csinálták. Az alkotók, a vágóstúdió, illetve a celebek, akikkel szerződést kötöttek. „Meg azok, akik hittek benne, akik megették ezt a Vermes-féle ’lesz pénz, lesz pénz’ hitegetéseket. Ő ugyanis úgy árulta végig magát, hogy neki milyen jó kapcsolatai vannak. Egyfolytában tárgyalt a Mann-Holding nevében, és mindenhová vitte magát Kótait mutatóba, hogy van pénz” – árulta el forrásunk Vermes János üzleti stratégiáját illetően.

Ezek szerint tehát nem csak Vermes János a hunyó az ügyben, hanem az(ok) a személy(ek) is, aki/akik megkötötték a kétes üzletet az MTV részéről. Megvannak az áldozatok is: akiknek nem fizettek Vermesék.

Egyetlen kérdés maradt: ki lesz az, aki egyik és a másik fél részéről is el fogja vinni a balhét…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását